Hele familiens fermenterte favoritt!
Hvorfor fermentere?

Fermentering / melkesyregjæring er en eldgammel tradisjon og metode for å konservere og oppbevare mat og drikke.
I fermenteringprosessen blir stivelsen og sukkeret i grønnsaker og frukt omdannet til organiske syrer, ved hjelp av melkesyreproduserende bakterier som finnes i små mengder på alle levende organismer.
De organiske syrene er naturlige konserveringsmidler som bevarer næringsstoffer og forebygger råtning.
Enzymnivået flyr til himmels og ofte økes også innholdet av vitaminer. Et eksempel på det er sauerkraut, hvor C-vitamininnholdet tidobles ved endt fermentering.
Melkesyregjæret mat hevdes å ha probiotiske egenskaper. Fermentering gjør det lettere å fordøye ved å bryte det delvis ned i forkant av at det spises.

Familiekraut er en nydelig kraut, anvendelig til det meste. Ikke for mye smak. Funker gull hos både store og små.
Du trenger til ca 2 krukker:
– 2 små eller 1 stort hodekål
– 4-5 gulrøtter
– En liten knert ingefær
– Ett lite fedd hvitløk
– 1,5 matskje ( mellom ts og ss) med uraffinert havsalt.
Som du ser på bildet over så lager jeg stort når jeg først lager noe. Hvertfall om det har god holdbarhet enten i skap, kjøleskap eller frys. Så ha forholdene litt i bakhodene i forhold til krukker.
- Det første du gjør er å ta av de slitne/stygge bladene på kålen og kaster de i komposten.
- Deretter tar du av 1-2 fine hele blader ( så hele som du får de av) for å legge på toppen av fermenten. Slik at kålen holdes nede under laka som dannes etterhvert som du knar.
- Jeg bruker kjøkkenmaskin, men du kan fint bruke rivhjern om du har lyst på arm-treningen, hihi. Jeg deler opp kålen slik at de kan føres ned i trakten på kjøkkenmaskinen og snitter de på det fineste.
- Gulrøttene skrelles og raspas/rives også smått.
- hvitløk og ingefær skrelles og kuttes i mini mini små biter.
- Ha alt i en STOR bolle. Ha oppi saltet.
- Masser saltet inn i grønnsakene og blander alt godt.
- Press det ned i krukkene, gjerne med knytteneven slik at du ser at vannet ( som var i grønnsakene) flyter over krauten. Brett ett kålblad og press det ned slik at krauten holder seg under laka. Fermenteringsprosessen vil ikke ha oksygen/luft og derfor presser man det ned.
- Med slike glass som du ser jeg har brukt så vil det danne seg ett overtrykk av gasser og en gang pr dag ( somregel før jeg legger meg, så åpner jeg forsiktig slik at “rapen” kommer ut) luker igjen og lar glasset stå på kjøkkenbenken ca 4-7 dager alt etter hva temperatur det er.

Og etter de 4-7 dagene glasset/glassene har stått på kjøkkenbenken, du har rapa di og passa på dem. Så setter du de/det i kjøleskapet og nyter noen munnfuller til alle måltid som det passer til.
Jeg digger kraut/fermenter i mange varianter sammen med denne type mat:
– oppå lapskaus sammen med smør og urtesalt
– I/ved salat
– Tapas/spekemat/ost
– Thailandsk
– ALT mexikansk, å nam
– Fisk
– Supper
– Grillmat
Hva liker du best å spise kraut sammen med ?

Som du ser på bilde så laga jeg 2 ulike fermenter her denne kvelden. Både mine sabla deilige Knaskerøtter og familiekrauten. Kidsa digger disse to. En smal sak å få dem til å spise probiotisk mat for tarmen med disse to <3



















Fermentert klem fra meg <3