fbpx

Hemmeligheten bak friske, sunne og knaskede fermenterte gulrøtter

Fermentert gavepakke fra naturen

Silje E. Vassøy, Coach, fermenterte gulrøtter

Fermenterte gulrøtter har lenge vært en av mine favoritter! Og dette er hvorfor: Når noe som er såå digg og knaskete og så utrolig sunt og bra for tarmen. Ja da er disse fermenterte gulrøttene er nærmest en gavepakke.

Først av alt; Hva er fermentering?
Fermentering er som oftest en anaerob prosess hvor de organiske syrene brytes langsomt ned, det du fermenterer blir da lettere å ta opp og utnytte for kroppen, samt i den kjemiske prosessen vil det også dannes noen meget gunstige vitaminer bl.a. K2.

Og for å snakke om de gode bakteriene, mulig det viktigste med hele fermenterings-prosessen; La oss si at du spiser 10 “knaskerøtter”, 2 ss sauerkraut til ett måltid og drikker 1 glass med kombucha etter måltidet. Du vil da gi kroppen din veldig mange gode bakterie sorter og i magesekken der den sterke magesyren er, så vil den bryte ned ca 70% av de gode bakteriene, men da gjenstår allikevel 30% av bredspektrete bakterier som omsider kommer ned til det forjettede land, nemlig tarmene.

Hva skjer i tarmene når man spiser noe fermentert?

I tarmene er det store kolonier av forskjellige bakterier.  Det kan faktiske sammenliknes med ett nabolag med både lovlydige og ikke så lovlydige beboere. Faktisk så trenger man begge deler.

Flere av bakterie-koloniene er i gråsonen, de er begge deler. Det kommer nemlig an på om det er noe som heter dysbiose i tarmene dine. Dysbiose er ett annet navn for ubalanse. Så om det er en eller flere sorter som har fått lov til å formert med seg ut av “kontroll” i forhold til de andre bakterie-sortene.

Ved å jevnlig (helst hver dag) innta noe fermentert. Så holder du “beboerne” dine lovlydige og den gode balansen er med å gjøre deg glad.

Silje E. Vassøy

Fermentering i praksis

Fermentering i min erfaring er ikke der man trenger å veie på grammet, men heller forholde seg til rett forhold mellom ingredienser.

Barna mine har fått fermentert mat fra tidlig av, spesielt hun yngste.

Oppskrift på verdens beste knaskerøtter

Silje E. Vassøy, Coach, fermenterte gulrøtter

1 kilo gulrøtter, skrellet og kuttet i ca 1 cm brede skiver, jeg liker å skjære diagonalt.
1 matskje havsalt til 1 liter vann
2 fedd hvitløk
ca 2 cm ingefær

I en slik 1,6 liters krukke fyller jeg gulrøtter ca 2/3 opp. Har oppi hvitløk og ingefær i biter. Så fyller jeg opp med den ferdig lagede saltlaken, dvs 1 matskje ( stor teskje) med godt havsalt i 1 liter vann i en glass mugge.

Heller dette over gulrøttene, men passer på at det er litt luft over og tar igjen lokket som har pakning på.

Så setter du krukka på kjøkkenbenken eller inni ett skap, ikke for varmt og ikke for kaldt. Hos oss på kjøkkenet er det ca 21 grader og det tar ca 3 dager.
På sommeren er det nok litt kjappere.  Det er og viktig å tenke på at dess større/tykkere biter du har, dess lenger tid tar det før det er ferdig fermentert “gjennom” gulrotbitene.

Silje E. Vassøy, Coach, fermenterte gulrøtter

Fermenterte gulrøtter, en liten bit av himmelen

Det er viktig å smake på en gulrot bit ca hver dag frem til den er ferdig. Og i starten vil det smake helt vanlig gulrot inni, mens etter flere dager så smaker det litt mer sprudlende og knaskende.

Dette har vi spist som tilbehør til både frokost, lunsj og middag i flere år. Jeg pleier å fermenterte bøttevis av økologiske gulrøtter når jeg får fatt på .


Trenger du enda mer fermenteringsinspirasjon, så kan jeg røpe at det er Gry som startet min fermenteringsinteresse for mange år siden.

Kjærlighetens, the ideal you Silje E Vassøy

Hei, før du stikker fra denne siden her.
Sørg for å sjekk ut hele den deilige oppskrifts samlingen min her.

Kanskje du kan bokmerke den, så har du alltid lett tilgjengelig til neste gang du er på jakt etter noe sunt og digg å lage. Jevnlig vil jeg legge ut nye oppskrifter og har du ett ønske om en oppskrift, så send inn ditt ønske på siljevaase@gmail.com

Gjerne tagg meg @siljeevassoy på instagram om du dele at du har laget noe fra min blogg. Jeg blir såå glad av å se du bruker oppskriftene mine!

Jeg elsker å spise råvarebasert, glutenfritt, mest mulig i sesong, kortreist og økologisk. Og har erfart at det har gitt meg bedre helse.

Varm klem fra meg

1 Comment on “Hemmeligheten bak friske, sunne og knaskede fermenterte gulrøtter

Leave a Reply

Discover more from The Ideal you -Fra kriser og kaos til stabilitet og stødighet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading