fbpx

Nydelige lammekjøttboller med ferske urter

Hvis du liker lammekjøtt, så er dett virkelig noe for deg

Lammekjøtt hører høsten tilog norsk lammekjøtt holder virkelig verdensklasse.
Lam er rimelig i sesong og veldig allsidig, kan brukes både i tradisjonsrike norske retter som fårikål eller lammefrikasse. Men det jeg liker enda bedre er å kombinere lammekjøtt med masse ferske urter og da spesielt peppermynte og koriander sammen med hvitløk.

Lammekjøtt fra ulike verdenshjørner

Lammekofta fra midtøsten var nydelig. Gresk lam i crockpot. Spansk lammegryte med tomatsaus og en vill mengde hvitløk var bare helt magisk. Utenat jeg har undersøkt nøye, så vil jeg tro at de aller fleste land som har sau har digge oppskrifter med lam.

Ferske urter til lammekjøttet

The Ideal you, Silje E Vassøy, ferske urter, økologisk

I kjøkkenhagen vår har vi mye ferske urter. Noe av det jeg setter høyest pris på, er å gå å ut å klippe med meg en bunt inn til middagslagingen. Oregano, to typer peppermynte, sitronmelisse, salvie, kjørvel, merian, løpstikke, gressløk og koriander, ramsløk og masse basilikum.
 Jeg prøver å bruker ferske urter i alt jeg kan, mens de er ferske. Selvfølgelig har jeg tørket i flere omganger og har lagret til utover vinteren. Men det er liksom noe eget med ferske urter.

Oppskrift på de diggeste Lammekjøttbollene med nydelig tilbehør

Nok til en middag til ca 8 personer eller gode rester til en annen dag
The Ideal you, Silje E Vassøy, lammekjøtt boller, tomatsaus
  • 3x400g lammekjøttdeig
  • ferske urter; en god håndfull, ta av stilkene og finhakk.
  • 2 fedd fersk hvitløk eller 1 toppet teskje med finmalt hvitløk pulver
  • ca 2-3 matskjeer uraffinert havsalt
  • 2 ss arrowroot eller potetmel
  • 1-2 dl melk/vann
  • Kjør dette i en kjøkkenmaskin til det henger godt sammen og rull til fine boller. (Jeg bruker K-bladet til min kenwood)
  • Stekes i panne med masse ghee til de nesten ferdig stekte. Ha oppi ca 4 dl ferdig laget tomatsaus. og la de putre på lav varme til de er ferdige. Supersaftige og nydelige.

Tomatsaus

The Ideal you, Silje Vassøy, Tomatsaus, tomatsuppe

Denne lager jeg vanligvis vannvittige mengder av og fryser ned. Jeg kjøper ingen ferdig tomatsaus. Jeg lager den utifra ca mål og smaker meg til om den er perfekt, før den kjøles ned og fryses i porsjoner. Vi bruker denne til alt fra tomatsuppe, pizzasaus, tomatsaus til kjøttdeig osv. Sausen består alltid av:
– Økologisk hakkede tomater på boks, Go Eco eksempelvis.
– Hjemmekokt kraft (av storfe eller kylling)  Eller det magiske kraftpulveret fra Urkraft mat + vann
– Ghee/smør/kokosolje uten smak
– Masse hvitløk og kepaløk
– Flere håndfuller med ferske urter(basilikum, oregano, gressløk, salvie) hakkes smått og has oppi sausen når den nærmer seg ferdig.
– Salt og litt kokossukker for å runde av.
Stavmikses til det er fin konsistens når den er ferdig.

Slike middager er jo også perfekt og lage masse når en først lager for å fryse ned. Ferdig tomatsaus og ferdige lammekjøttboller i frysen er jo jammen ikke feil å ha til travle høst/vinter dager.

The Ideal you, Silje Vassøy, Lage mat på kjøkkenett på

Hei, før du stikker fra denne siden her.
Sørg for å sjekk ut hele den deilige oppskrifts samlingen min her.

Kanskje du kan bokmerke den, så har du alltid lett tilgjengelig til neste gang du er på jakt etter noe sunt og digg å lage. Jevnlig vil jeg legge ut nye oppskrifter og har du ett ønske om en oppskrift, så send inn ditt ønske på siljevaase@gmail.com

Gjerne tagg meg @siljeevassoy på instagram om du dele at du har laget noe fra min blogg. Jeg blir såå glad av å se du bruker oppskriftene mine!

Jeg elsker å spise råvarebasert, glutenfritt, mest mulig i sesong, kortreist og økologisk. Og har erfart at det har gitt meg bedre helse.

Varm klem fra meg

Leave a Reply

%d bloggers like this: