fbpx

Kaffe til besvær, stress og koffein eller nytelse og energi?

Kan smør faktisk høre hjemme i kaffe?

Bulletproof kaffe

Bulletproof: Skuddsikker?

Dette fenomenet slo an for noen år siden og “lever” i beste velgående. Det er utrolig mange ulike oppskifter der ute på denne type kaffe, men jeg liker den i grunn den enkle og opprinnelige aller best.
I korte trekk så trenger du: Deilig økologisk kaffe + smør og en liten klunk mct olje = himmelsk nytelse
Jeg mener at smør hører hjemme i kaffe. Men ikke kun i kaffe, men egentlig i og til det meste. Smør er godt fett og godt fett innholder både masse næring og masse smak! Og skikkelig fett trenger både hjernen din, hormonene dine og det er med for å holde blodsukkeret ditt stabilt. Det som også er utrolig fint med å bruke en liten klatt smør er at opptaket av koffeinet i kroppen din går saktere, slik at det blir mindre sjokkerende for systemet ditt.

I en lang stund så drakk jeg en slik hver morgen, men det kjente jeg langsiktig ikke var bra for meg. Både fordi dette var frokosten min. Men også fordi stressnivået, kortisol og binyrene syntes dette var i overkant. Så hadde jeg periode uten kaffe, deretter en matcha periode. Så enda en periode uten koffeinholdig kaffe fordi kroppen sa i fra at koffein var uønsket.

Decaf bulletproof: Når koffein ikke er bra for deg, hva da?

Slik jeg observerte at min kroppen min sine reaksjoner på koffeinen, merket lite eller ingen energigivende effekt av selve kaffen. Men det jeg merket var indre uro, på randen av angst, høy puls samtidig som jeg var så trøtt. Det føltes som om binyrene mine ble sakte stekt. Halveringstiden på koffein er ca 6 timer, det vil si at etter 6 timer så er halvparten av koffein effekten fremdeles i omløp i hjernen. Og derfor er det veldig lurt å begrense koffeinholdige drikker til senest lunsj tid.

Jeg har opparbeidet meg mine triks for å kunne drikke kaffe med koffein og allikevel sove godt og ha “u-stekte” (kremt) binyrer. Først av alt så kjøper jeg luksus kaffe bønner, som er økologiske (for du trenger ikke sprøytemiddelrester ++ i tillegg) . Jeg kjøper mer decaf bønner i forhold til koffeinholdige og blander 70/30. Mine favorittmerker er Stavanger kaffebrenneri og Bulletproof serien fra Superstate ( Bruk rabattkode Theidealyou for å få rabatt).

Frokosten min er 8/10 dager denne grøten her. Noen ganger drikker jeg kaffen min rett etterpå, eller så venter jeg noen timer. Har jeg mulighet og tid, og har hatt en småkjiåp morgen med stress, sure unger og kjas og mas, så venter jeg faktisk med kaffen slik at systemet får en mulighet til å roe seg ned først. Både i forhold til nytelses aspektet men også at jeg vil ikke pålegge enda mer stress belastning når kroppen er litt stressa fra før. Jeg har vanligvis den ENE koppen med kaffe til dagen. Og den nyyter jeg.

Skuddsikker kraft i ketoner

Tanken bak navnet (Bulletproof coffee) som Dave Asprey skapte er jo at du skal føle deg skuddsikker når du drikker denne kaffen. Og ketonene i mct oljen er jo med å har fortjenesten i det. For sammen med koffein (om du velger å ha det), så gir de kroppen/hjernen lettopptakelig og deilig energi.

Oppskrift:

Grunnen for at du stavmikser eller har den i blenderen er for å lage en slags emulsjon (altså at du blander fett og ikke fett til en nærmest homogen blanding). Uten å blande ordenlig så smaker det ikke særlig digg.

En base oppskrift er slik:

En stor MØRK kopp kaffe av ordentlig gode bønner, toksinfrie og økologiske
1 ss økologisk gressforet smør ( usaltet)
1 ts MCT olje i starten, deretter kan du øke.

Andre ting du kan putte opp i din kopp med mørk dampende lykke;
Eliksirene fra Yuxibu
Keto Brainz fra Superstate ( En nootropic creamer) Bruk rabattkode Theidealyou (STOR favoritt)
– d-ribose ( Essensiell sukkerart som inngår i ATP, din energiproduksjon)
– Chaga tinktur
– Krydder; kanel, kardemomme

Disaster pants

Hvis du aldri har smakt denne digge drikken før, så vil jeg anbefale å starte i det små. 1 teskje av både oljen og smøret første gang, også gradvis øke etterhvert. Hvis du tar litt av og har oppi formye for fort, så kan du få noe som kalles “Disaster pants” ( bukse tragedie), dette anbefales ikke. (Navnet disaster pants kommer fra oppfinneren av bulletproof kaffe: Dave asprey)

Har du noen digge tips til hva annet krydder eller likende man ha oppi for en enda diggere bulletproof kaffe?

Kjærlighetens, the ideal you Silje E Vassøy

Hei, før du stikker fra denne siden her.
Sørg for å sjekk ut hele den deilige oppskrifts samlingen min her.

Kanskje du kan bokmerke den, så har du alltid lett tilgjengelig til neste gang du er på jakt etter noe sunt og digg å lage. Jevnlig vil jeg legge ut nye oppskrifter og har du ett ønske om en oppskrift, så send inn ditt ønske på siljevaase@gmail.com

Gjerne tagg meg @siljeevassoy på instagram om du dele at du har laget noe fra min blogg. Jeg blir såå glad av å se du bruker oppskriftene mine!

Jeg elsker å spise råvarebasert, glutenfritt, mest mulig i sesong, kortreist og økologisk. Og har erfart at det har gitt meg bedre helse.

Varm klem fra meg

5 Comments on “Kaffe til besvær, stress og koffein eller nytelse og energi?

 1. Hvor får du tak i usalta, øko smør?
  Gøy å lese bloggen din!

  Stine

  • Hei Stine, så hyggelig at du liker bloggen min og la igjen en kommentar 🙂 Jeg bruker enten Sobbecke usaltet ( blå pakke) eller røros mild, den er det bare litt salt i og funker veldig fint i min bulletproof kaffe 🙂

 2. Pingback: Helbredende meny – The ideal you

 3. Koser meg sånn med å lese alle innleggene på bloggen din!

  JEg har begynt med dette selv. Bruker 1 scoop kollagen oppi, 1/2 ss meierismør, 1 ss MCT og litt laktosefri fløte, samt 4 dråper stevia karamell og et dryss ekte vaniljepulver. Magisk start på dagen!

  Lurer på om du har oppskrift på ketokjeks eller de påskegule kjeksa som ligger på instagrammen din?

  Hilsen Gunnhild som er ny i lavkarbo-verden 🙂

  • Herlig med så koselig melding:) kaffen din høres skikkelig digg ut. Det kommer oppskrift på keto frokostkjeks med skjulte grønnsaker i senere ikveld. Og de gule kjeksene kommer kanskje en annen gang. men de var basert på pulpen ( det som er igjen etter man har laga juice; fruktkjøtt o.l.) etter ingefær og gurkemeie juice laging og grovt mandelmel. Håper du får til noe 🙂
   S

Leave a Reply

%d