fbpx

Synes du det er slitsomt å være mor?

Utad føler du deg forpliktet til å være kun takknemlig for å være mor. Det er jo trossalt det fineste i livet å bli mor, ikke sant? Og når tanken streifer innom hjernebarken din, så avfeier du den kjappere enn Lucky Luke skyter sin egen skygge. For slik er vel ikke innafor å tenke?
Har du noen gang tenkt:

Disse barna sliter meg ut

The Ideal you, Silje Vassøy, større fysisk, men følte meg liten

Og kanskje du spør deg selv: Er det meningen at jeg skal bli så stresset og utslitt av det å være mor? Eller er det jeg som er en dårligere mor, fordi jeg blir så fort sliten?

Om du har tenkt eller spurt deg selv dette, så vil jeg at du skal vite at du er ikke alene. Jeg har inntrykk at det relativt vanlig å tenke, men ikke å si høyt til noen.

Må morsrollen inkludere dårlig samvittighet og en følelse av skam?

Når jeg ble mor i 2010 så følte jeg nesten at det lå integrert i selve fødselen og dannelsen av morskapet for min del, at det å ha dårlig samvittighet var en vanlig del av det å være mor. Og alle tingene det går an å ha dårlig samvittighet for, både ovenfor barnet ditt, partneren din, og ikke minst jobben din, venninene og deg selv.

Google forteller at dårlig samvittighet er den vonde følelsen som kommer hvis du for eksempel har sagt noe sårende, eller gjort noe du angrer på ovenfor en venn. Eller at du ikke føler du presterer godt nok. Stort sett har vår dårlige samvittighet en sosial funksjon.

Jeg tror det er utrolig viktig å differensiere mellom når vi faktisk har gått på tryne å gjort noe dumt. Lær av det, si unnskyld og la det ikke skje igjen. Men den dårlige samvittigheten vi har for alt det andre, som vi ofte kan ikke kan gjøre noe med, er noe som virkelige ikke gjør morskapet vårs bedre, tvert imot.

Bruke energi på noe du faktisk ikke kan gjøre noe med, gjør det mer slitsomt å være mor

Se på all energien du har til rådighet som en kake. Og du har lyst å bruke en del av denne energikaken til å generere mer energi, slik at du ikke går tom. Potensen og kraften pr del i denne kaken kan endres både opp og ned avhenger av hva du gjør i livet ditt. Men om du har jevnlig dårlig samvittighet for ting og deler i livet du faktisk ikke kan styre, så bruker du av din energi-kake på nettopp det som du ikke kontrollere/styre. Er du med så langt? Noen eksempler

The Ideal you, Silje Vassøy. Større fysisk, men følte meg liten
 • Å tenke på hva andre mener om deg og hvordan du oppdrar barna dine
 • Å forsøke å være perfekt
 • Å prøve å gjøre alle til lags
 • Være et utpreget JA menneske
 • Endre hvordan noen føler om noe du har sagt eller gjort
 • Å gjøre det på en måte, fordi noen andre mente at det var beste måten for deg
 • Avvike fra det du kjenner er riktig for deg og din familie, fordi det er mer normalt med “nye” måten
 • Å ha dårlig samvittighet for at du ikke er så god mor som du skulle ønske
 • Å forsøke å ha magasin-ryddet hjem hele tiden, selv med barn hjemme

Og når det dukker opp følelser som inneholder skam, fordi du ikke strekker til på alle måter og på alle arenaene som mor, som får deg til å føle deg mislykket, udugelig eller umoralsk.

Men det er ikke meningen at vi mødre skal klare alt alene, perfekt. Hverken at vi skal klare alt selv, ei heller at det trenger å være perfekt.  

Skal det ikke være rosenrødt å være mor?

Den kjærligheten en mor føler for sitt barn er større enn de uten barn kan ofte forestille seg. Og det er virkelig ikke den jeg setter spørsmåltegn med heller. Men det vil påpeke med to streker under er at du kan elske dine barn himmelhøyt, SAMTIDIG som du mener og sier høyt at du er utslitt av å være mor. Den ene utelukker ikke den andre.

Familie kommer først. motivasjon
 • Du er like god mor, selv om du er sliten innimellom
 • Du er like god mor, selv om du knekker sammen i utslitt og gråter foran barna dine
 • Du er like god mor, selv om du stresser med tur-forberedelser og er utslitt før dere har kommet frem
 • Du er like god mor, selv om du ønsker og trenger en ferie uten barna
 • Du er like god mor, selv om du innimellom ser på jobben din som en pause fra stress, kjas og mas med barna
 • Du er like god mor, selv om du avogtil blir kjempe sint

Det ene utelukker ikke det andre

Det er plass til begge deler, samtidig. Se på som om du holder begge “rollene” i hendene dine, en i hver hånd. Du kan romme begge deler. Og det er fantastisk fint når du sier høyt hvordan det er når du føler deg som en oppvridd kjøkkenklut. Fordi det er en del av livet, helt på ekte. Og vi trenger mer ekte.

Del videre til alle mødrene du kjenner. For blant de mange tingene vi trenger å prate mer om, så er dette en av de. Slik at det blir mindre skam og dårlig samvittighet blant mødre, og heller mer tilfredshet og en visshet om at de er gode nok og senker skuldrene mer.

Ønsker du å jobbe direkte med meg, så er det en juni-kampanje på den lille coaching og mentorpakken. Jeg har spesialiert meg innen syklus, stress, forholdet til deg selv, motivasjon, store endringer i livet og nå det siste; overvekt og lipødem. Og pakken vil inneholde det du trenger.
Foretrekker du å jobbe og lære selvstendig, så er kanskje kurset mitt Stress & Syklus, akkurat det du trenger?

Leave a Reply

%d bloggers like this: