fbpx

Lipødem; Oddsene er stablet i mot meg

Hva, er jeg ikke bare tjukk? Jeg har en sykdom

Før påske fikk jeg svar på noe som egentlig har gnagt og kvernet i store deler av mitt voksne liv.
Nemlig både mitt tidvis veldig strevsomme forhold til kroppen min. Men også hvorfor den ikke responderte på alt det gode jeg gjorde for den. Jeg hadde en fantastisk gjest på podden. Nemlig Ida med lipødem. I utgangspunktet så tenkte jeg egentlig at denne informasjonen måtte ut. Ikke at jeg hadde lipødem. Men så prater vi jo litt utenom selve opptaket og så innser jeg at burde få bli undersøkt av fagperson. Og joda, Han konkluderte veldig kjapt med at jeg har lipødem.
Jeg har type 2 og 4, stadie 1. Jeg ble fortalt om hva som han har sett fungerte i praksis for de andre lipødem damene, både av kosthold (helst ketogent) og faste.

Har jeg gjort noe feil? For lite eller for mye? Er dette min skyld?

Jeg har nok hatt lipødem helt siden jeg var en liten jente. Jeg kan huske på tidlig barneskolen at jeg var annerledes og større enn de andre jentene. Og jeg følte meg utenfor på mange måter. Jeg var vel rundt 11 år når jeg prøvde for første gang å “slanke” meg. Når det var snakk om vekt, så skjønte jeg i tidlig alder at det tallet jeg hadde, var en del høyere. Så da var det best å lyve om tallet eller snakke det bort. Alle tre svangerskapene gjorde det verre, og hvertfall det første i 2010. Ordene jeg tenkte inni meg når jeg så meg selv naken i speilet, var så lite hyggelige at det grøsser i meg når jeg tenker tilbake på det. Men tilbake til spørsmålene i ingress tittelen her. Nei, jeg har ikke gjort noe feil. Jeg har heller ikke gjort for lite eller for mye av noe. Og nei det er ikke min skyld.

Hva er lipødem?

The Ideal you, Silje Vassøy, Lipødem

Lipødem er en sykdom som gjør at kroppen min overtolker veldig glukose-belastningen som kommer fra det jeg spiser og forsåvidt fra stresset jeg opplever. Fordi når jeg spiser noe med karbohydrater, så blir det brutt ned til glukose. Og når det er glukose i blodet så sender bukspyttkjertelen ut insulin. Og insulin fungerer som en slags dørvakt, samtidig som det blir omtalt som fettlagringshormonet. Insulinet`s jobb er å sørge for at det er minst mulig fritt glukose i blodet.
Og når man har lipødem så overtolker kroppen insulinets “mengde”/ kraft. Slik at man legger fryktelig lett på seg og vil slite enda mer med å gi slipp på kilo. Og syke lipødem fettceller er helt annerledes enn vanlig hvite fettceller. Jeg har lest og blitt fortalt at dette er en sykdom du ikke blir kvitt og at lipødem fettet, det klumpete og harde fettet vil alltid være der. Men så er det jo slik at jeg fikset leddgikten min selv om legen mine mente at det skulle ikke gå an.

Diagnosen var satt, men hva nå da?

Jeg hadde mine tanker og forutanelser før jeg gikk inn til den spesialist utdannet fysioterapeuten. Og det var aller mest fint å få det bekreftet. Før det så hadde jeg spillet poker uten å vite hvilke kort jeg hadde på hånd. Vanskelig å vinne runden da. Jeg trengte noen uker på å fordøye, prosessere og navigere denne nye retningen. Når jeg kjente at jeg landet litt i det, så delte jeg på instagram og facebook. Jeg vil alltid velge åpenhet, selv om det er noe som kan bli oppfatta som tabu, noe som ikke skal snakkes om eller skambelagt.

Jeg har en kronisk sykdom som er/kan være utrolig vanskelig å behandle, for det finnes ingen kur. Ikke en skikkelig norsk diagnosekode en gang. Eneste sorgen jeg har er om arvelighet. At det er 50% sjanse for at mine jenter får dette. Men da igjen. Det er meg de har til mor. Staheten selv, detaljorienterte, nerdete og forskende.

The Ideal you, Silje Vassøy, Lipødem

Forskerhatten på; jeg skulle forstå fett og lipødem

Egentlig ganske sporenstraks etter jeg gikk ut fra kontoret hans så begynte forskningsprosjekt overvekt og lipødem. Podcaster, masse bøker, artikler, masteroppgave, pub.med studier og rapporter. Og etterhvert som jeg fordypet meg i dette kaninhullet så skjønte jeg at dette må jeg dele videre. For etterhvert som jeg leste, forsto. Så testet jeg . Jeg ble min egen prøvekanin. Og selv om det er ganske smalt referansegrunnlag med en person. Så har det vært viktig for meg å dele både underveis. 3 av bøkene jeg leste + all den andre informasjonen og kunnskapen jeg tilegnet meg ble til en bonus i den nye og oppgraderte verjsonen av Stress & Syklus. For jeg innså utrolig tidlig at dette er en kun enda “en gren” på det hormonelle treet. Og det er hormoner til syvende og sist som bestemmer alt. Og dess mer jeg lærer om kroppen, dess mer blir bekreftet med:

Alt henger sammen med alt i kroppen, ingen system er komplett separat

Ambivalent forhold til vekta på badet

Derfor bestemte jeg tidlig for å bruke målebånd for å se hvordan kroppen endrer seg. Og første måling var 3 april. Jeg var med godt mot, tillot meg selv til å “føle” meg frem i de nye rutinene, med spisemønster, trening før sen frokost ++. Jeg sa tidlig i prosessen også, at jeg gir meg selv ett år.
For å se hva jeg får til på den tiden. Fordi jeg vet tålmodighet er den viktigste ingrediensen. Og siden jeg vet så mye om kroppen og syklusen, så vet jeg også veldig godt når jeg skal måle og når jeg ikke skal. Derfor ble neste måling 26/4 og da hadde jeg gitt slipp på 35 centimeter fordelt rundtom på kroppen. Jeg var utrolig glad, men hadde merket det på klærne at de ble romsligere ganske tidlig.

Så var min mann og jeg på ferie på kreta en uke, masse sunn og digg mat, masse sol, masse bevegelse og avslapning. Vanene var egentlig så innarbeidet at vi fortsatte med rutinene selv på ferie. Jeg var veldig spendt når jeg skulle måle på morgenen 17/5. Dagen etter vi kom hjem. Og ytterligere 29 centimeter siden den 26/4 hadde forsvunnet. Til sammen 64 centimeter er jeg blitt mindre på 6 uker.

Okay, dette fungerer faktisk!

The Ideal you, Silje Vassøy, Lipødem

Målene lyver ikke. Jeg har krympet mest rundt brystkasse, midje og hofter. Men også en hel del rundt lårene, som etter hva jeg kan se og kjenne har mest lipødem fett.

Men det jeg også har lest og fått høre er at kroppen i en slik prosess som jeg er i nå, vil først gi slipp på det vanlige hvite fettet. Deretter en eller annen gang gå over til lipødemfettet, såfremt jeg har knukket “koden”.

Jeg fikk virkelig bekreftet at det er riktig å ha med disse læringene og konkrete strategiene som bonusen til stress og syklus inneholder. Fordi de kan gjøre en så enorm forskjell for damener som strever både med kropp, hormoner, helse og vekt. Lipødem eller ei.

Jeg elsket kroppen min selv som stor

Etter altfor mange år hvor jeg hatet i varierende grad min egen kropp og definerte min egen verdi alt etter hvordan jeg så ut eller hva tallet på vekten sa. Så selv om jeg var på mitt største på flere år rett før lipødem reisen startet, så kan jeg med hånden på hjerte si at jeg ELSKET kroppen min. Alt den har gitt meg, all nytelsen den har gitt og vil fortsette å gi. Jeg elsker hvert strekkmerke og alle synlige tegn på at kroppen min har vært gjennom det den har vært gjennom.

Jeg gikk inn i lipødemreisen med KJÆRLIGHET som fundament.

Vil du være med i Stress & Syklus og lære det som trengs for å virkelig spille på lag med kroppen din? Da melder du deg på her. Earlybird pris ut mai. Inne i Stress & Syklus så venter mange oppgraderende læringer, bonuser og et herlig samhold og fellesskap på deg. Kurset gir deg kunnskapen og forståelsen for hva du kan og vil gjøre for å både få bedre helse, mer energi og hormoner i balanse.

Leave a Reply

%d bloggers like this: