fbpx

La oss ta tilbake kvinnehelsen

Kvinnehelse, en del av kvinnedagen?

Kvinnehelse: Den aller første kvinnedagen ble markert i 1909 og heldigvis har mye skjedd siden da. Men det er fremdeles en hel del som gjenstår. Og noe som ikke blir særlig snakka om. Og er det slik at vi kvinner må bare godta at slik er det?.. 

Fysisk kvinnehelse

Etter en fødsel ( men også uavhengig av fødsel og svangerskap) så kan ting skje. Ting du ikke har lyst på, Eksempelvis fødselsskader og underlivsprolaps? Ja det er underlivet som “faller ned og ut”. Og det trenges vel ikke å nevnes at det er veldig smertefullt og man kan ikke opprettholde vanlig funksjon. 

Hvorfor snakkes det ikke mer om kvinnehelse etter svangerskap og fødsel? 

Hvorfor dreier kontrollene på helsestasjonen mest om babyen? Både den fysiske og mentale kvinnehelsen må tas mer på alvor, slik at fremover så får vi ett paradigmeskifte i politikken og i samfunnet!

Ingen, hverken du som mamma, babyen din, din partner, familie, arbeidsplass eller samfunnet er tjent med at nybakte damer sliter og strever, som blir verre med manglende oppfølging og fokus.

Kvinnehelse, Silje E Vassøy, The Ideal you, bevegelse, Sadie Lawler, hypopressiv trening

Selv om det er “vanlig”, betyr det ikke at du SKAL godta det fordetom.

Det er ganske vanlig å føle seg løs, skranglete og dinglete etter en fødsel, kroppen din har brukt 9-10 måneder på legge alle mulige forhold til rette for dette nye livet, viet seg ut, laget ett helt nytt organ for anledningen og mye mye mer.

Må du godta å ha store smerter for resten av livet? 
Må du godta å ha vondt i ryggen for resten av livet?
Må du bare godta å skvette litt i trusa om du må løpe litt, for resten av livet?

Kvinnehelse må tas mer på alvor!

Klart du ikke trenger å godta å ikke kunne bruke kroppen, ei heller store smerter. Du trenger heller ikke å unngår å hoppe på en trampoline eller løpe etter barna, fordi du skvetter litt eller mye. Det er en annen mulighet! En relativt fersk treningsform her i Norge, som kan bedre eller reversere massevis av forskjellige symptomer og lidelser relatert til kjerne og underlivsmuskulatur.  Og det er et er hypopressiv trening.

Jeg kjenner ei fantastisk dame som har noen alldeles suverene egenskaper, som stahet, utholdenhet og styrke. Samtidig som hun har massevis av kunnskap, nestekjærlighet, omsorg og stor formidlingsevne.

Dette er Sadie Lawler. Og her er litt av hennes historie:
(Sakset rett fra hennes side)

Naturlig fødsel og “alle” blir vel klippet?

“Da jeg fødte dattera mi hadde jeg en naturlig fødsel. Jeg ble klippet, det blir vel “alle” (følte jeg), men så fikk jeg så forferdelige smerter i etterkant. Det var vel normalt? Alle de jeg oppsøkte sa at det var vanlig og at alt så «normalt» ut. Men jeg kunne ikke gå, stå, gå på do eller gjøre noen ting uten smerte og ubehag. Det føltes som om noe holdt på å dette ut av meg (og det gjorde faktisk det). Jeg gruet meg til hver dag. 

Alt gjorde vondt

Å ta meg av den nydelige dattera mi var så vondt, det eneste som ikke gjorde vondt var å ligge. Jeg prøvde flere ganger å få hjelp fra leger og gynekologer, men ble bare avfeid, plagene mine var vel ikke noe å klage over. Jeg kom endelig til en fysioterapeut som var spesialist i kvinnehelse som sa at jeg hadde så alvorlig underlivsprolaps (blære, livmor, og endetarm!) at jeg måtte bare bli ferdig med barn og få operasjon. Og at jeg måtte knipe masse. Det siste gjorde jeg, og smerten og ubehaget ble enda verre.

Avvisning etter avvisning

Jeg prøvde å bli henvist andre steder. Ikke én gang ble jeg undersøkt ordentlig, og jeg ble bare avvist. Da en lege sa til meg en dag at jeg selv hadde valgt å få barn og måtte derfor regne med at noe sånt kunne skje, tenkte jeg, NÅ er det nok!
Det må finnes en bedre vei. Hvis det er så vanlig som alle sier så må det finnes noe man kan gjøre. Om menn hadde født og blitt ødelagt i etterkant og måtte gå rundt med underlivet hengende løst så hadde det vært mer enn bare kniping man kunne gjøre! Operasjon vurderte jeg aldri. Jeg ville egentlig få flere barn, og dessuten hadde jeg lært at mange av operasjonene som utføres må utføres på nytt noen år senere, og at plagene ikke alltid blir borte av operasjon, i noen tilfeller tvert imot. Så det var ikke noe jeg hadde lyst til.

Online hypopressivtrening fra Canada

Så jeg søkte og søkte og fant til slutt Hypopressiv trening. Jeg begynte å trene via Skype med en trener i Canada, da det var ingen trenere i hele Skandinavia! Etter kun noen få dager ble jeg så bra at jeg kunne gå litt uten smerte. Noen få dager! Dette etter nesten et helt år av å ha levd i smerte og troen at livet mitt var ferdig. Jeg hadde trodd på det alle hadde fortalt meg, at det ikke var noe mer jeg kunne gjøre. At sånn var livet mitt nå. Jeg ble så glad men også så sint.

Kvinnehelse, Silje E Vassøy, The Ideal you, bevegelse, Sadie Lawler, hypopressiv trening

Er dette kvinnehelse i Norge etter en fødsel?

Hvordan kan ikke dette være noe som tilbys alle kvinner etter fødsel? Alle, uansett hvor lite eller mye de er skadet, vil ha godt av en skånsom og effektiv måte å trene opp kjernen, stabilisere kroppen, og få ting på plass, rett og slett. Nå er jeg helt asymptomatisk fra så store skader at den eneste løsningen var operasjon. Men nå har jeg ikke skader lenger. Og jeg blir bare sterkere og sterkere. Som bonus har jeg fått en bedre holdning, en sterk kjerne, en smalere midje (ikke at sånt er viktig) og en dyp forståelse for hvor mye kroppen kan heles hvis den bare får lov og hjelpen den trenger.

Kvinnehelse, Silje E Vassøy, The Ideal you, bevegelse, Sadie Lawler, hypopressiv trening

Sadie sin misjon for kvinnehelsen:

Jeg vil gjøre mitt beste for at ingen andre kvinner må gå gjennom det jeg gjorde det første året, da jeg trodde alt var tapt og livet mitt var ødelagt for alltid. Fordi det finnes enkel, effektiv og rask hjelp å få! Det spiller ingen rolle hvor lenge det er siden fødsel, om du har store skader eller bare føler at noe må bli litt sterkere eller komme litt mer på plass, begynn i dag og på kort tid kan du være på vei mot å bli sterk, stolt og flott. Det fortjener vi alle!

Low pressure fitness trener

Jeg var den første og eneste sertifiserte Low Pressure Fitness treneren i Norge, og har jobbet hardt for å spre god informasjon om forebygging og behandling av fødsels- og belastningsskader. Jeg har også kurs for behandlere som vil lære mer om denne teknikken. Siden jeg begynte å trene opp andre i hypopressiv trening har jeg hjulpet tusenvis av kvinner til å finne tilbake til en sterk og stabil kropp som de trodde de hadde mistet for alltid. Det er en ære for meg å kunne gjøre noe så positivt ut av noe så grusomt, og hjelpe andre på veien.

Hypopressiv trening passer spesielt for de som:

  • lider av bekkenbunnsproblematikk (eg. underlivsprolaps/fremfall, inkontinens, eller seksuell dysfunksjon)
  • vil få kroppen til å bli funksjonell etter fødsel: lukke diastasen (delte magemuskler), få en sterkere kjerne og en stabil kropp
  • vil trene opp kjernen til å være både sterk og funksjonell, uten å forårsake skader og økt buktrykk
  • vil få mer utholdenhet innen idrett, øke lungekapasitet og bedre blodomløp
  • vil få en bedre holdning og en sterkere, stabil kropp
Kvinnehelse, Silje E Vassøy, The Ideal you, bevegelse, Sadie Lawler, hypopressiv trening

Min historie med Hypopressiv trening:

Min treningshistorie med Sadie og Hypopressiv trening er at pga en tilsynelatende kronisk ryggverk og tidligere brokkoperert så tenkte jeg at dette var skikkelig lurt å trene. Og fikk meg en time hos henne på Skøyen.

De andre timene jeg har hatt sammen med hun, er via skype. Eneste du er da avhengig av er god internettdekning, plass til å bevege deg og litt løse klær.

Resultatene mine:

Jeg har fått sterkere kjernemuskulatur, veldig veldig mye mindre vondt i ryggen. Diastasen (delte magemuskler) kan jeg ikke kjenne noenting til nå. 

Uansett hvilken sport eller aktivitet jeg begir meg utpå, så kan jeg nå stole på at kroppen min responderer med god funksjon slik jeg trenger og ønsker. Vil du lese mer om hvordan jeg trener?

Jeg holder nå alt vedlike og lærer mer og mer på Sadie sine fantastiske ukentlige LIVE timer.
Først anbefales det at du tar grunnkurset hennes. Og bruk rabattkoden TheIdealYou ❤

1 Comment on “La oss ta tilbake kvinnehelsen

  1. Pingback: Ingen lekkasjer og bedre orgasmer - med hypopressiv trening og ett ønske om mer

Leave a Reply

%d bloggers like this: