fbpx

healthy-gut11

Har du en god magefølelse? Vet du at du har mange bitte små hjelpere nede i magen? og kanskje noen som ikke hjelper.. Ligger deler av nøkkelen til optimal helse i tarmen??
les resten og gjør opp din egen mening. Gjerne legg igjen en kommentar 🙂

Jeg har i det siste tatt ett skikkelig deilig nerdete dypdykk i bakteriefloraens verden. Og egentlig oppdaga en helt “ny” verden. Det er nemlig ett helt økosystem, istedenfor skog så er det tarm. Og dyrene; eksempelvis hjort, jerv, rev, kanin og mus byttes ut med ulike stamme-navn; Clostridium, Bacillus og Parabacteroides.  De ulike dyrene/bakteriestammene har sin plass å bo, bidrar med sitt og “krever” sitt. Men hva skjer når det kommer en overvekst av eks ulv. Som spiser opp alle kaninene. Og med sin “regjering” brer seg ut og skaper kvalm og opptøyer.. Hva da?

Ja det kalles dysbiose, da er det ubalanse i ikke ønskelig retning. Dysbiose kan man ha på forskjellig måte og av en eller flere bakterier. Det som også kan skape skikkelig trøbbel er parasitt, sopp eller overvekst av ulike gjær sorter.

Tarmbiota er en fellesbetegnelse for alle bakteriene som er i mage/tarmkanalene.
Tarmbiome er en samlebetegenlse for bakteriene og miljøet de lever i.

Jeg har nylig gått inn ett samarbeid med noen dyktige folk fra Holum consulting ,
Vegard, Eva og Elisabeth er drivende dyktige og skikkelig kompetente. Og til alle som har lyst å prøve den nye SanOmega oljen eller kapslene med base av MCT olje og ny smaker. Samt alle de gode probiotiske formulaene, så har jeg en alldeles gledelig nyhet.

Rabattkode: THEIDEALYOU og du vil få 10% rabatt på hele bestillingen din. Gå inn på www.holcon.no og sjekk ut det spennende og nyttige varesortimentet.

SanOmega sitron 940x788 px facebook

//Disclaimer: Jeg inngår absolutt ingen samarbeid uten at jeg kan gå god for produktene de selger og hvilke verdier de står for.

Det som står beskrevet her og uendelig andre mange kilder, viser at mage/tarm snakker sammen med hjernen. Det er ikke uten grunn at magen blir omtalt som “den 2 hjerne”.

161201-smts-gutbrain-connection-mbe-432p_c8b8444a6b088b6c6dfcfea67fc2e45e.nbcnews-ux-2880-1000

Biokjemi er i stor grad individuelt ( men allikevel med mange fellesnevnere)  og det er mange faktorer som avgjør hvordan du responderer på tilskudd, probiotiske eller andre. Blant annet næringsstatus, hvilke bakterier du har i tarmen, samt om bakteriene dine får mat som de kan leve på. Men og hvilken mat du spiser og hvordan du lever med tanke på stress/påkjenninger.

shutterstock_141479830

Jeg tok utgangspunkt i bakteriestammene som Sanbiota sine produkter innholdt, selv om det finnes mange flere ( og noen har jeg allerede tilføyet). Jeg har samlet informasjon om alle stammene, hva de gjør i kroppen og hva de kan hjelpe med. Mange av stammene gjør mye av det samme, men allikevel er det noen som har noen veldig spennende særegenheter.  Jeg vil påstå at nesten alle har godt av ett tilpasset probiotisk tilskudd.

Jeg skriver i stikkordsform for å holde innlegget kortest mulig. Kildehenvisninger er
nederst.

Bacteria

L. Plantarum
Finnes i fermenter og spytt. Anti-inflammatorisk og  øker immunforsvar (stimulerer/regulerer Th1 som igjen skiller ut flere immunregulerende stoffer samt anti-inflammatoriske cytokiner ( IL-10)) . Godt for kolesterol-utfordringer. Er med når man behandler IBS, tarmkolitt og kan minske Crohns. Og ikke minst veldig viktig å ta når man MÅ ta antibiotika.

L. Paracasei
Denne og er god for Th1 (se forrige avsnitt). God mot Rota, diare og forstoppelse. Øker immunsforsvaret motstandsdyktighet og minsker inflammasjon. Mindre allergi og høysnue. Styker tarmveggene`s permabilitet ( robusthet mot gjennomtrenging). Øker smørsyre og eddiksyre. Kan være med å forbedre insulinresistens. Denne inngår i VSL#3 som blir brukt mot dysbiose.

Lactococcus Lactis
Anti-inflammatorisk, øke antioksidanter ( Catalase, SOD, Glutathione peroxidase). Bra for høy blodtrykk, og øker immunforsvarer ved å aktivere NK (naturlig dreper celle på norsk) celler. God mot betennelse i tarmen.

L. Acidophilus
Vanlig i yoghurt. God mot magesår, eksem, allergi og betennelse i epitelcellene i tarmen. Forbedrer microbiota. Letter diare. Mothindrer C.difficile og salmonella infeksjon. Denne stammen har smørsyre som “mat”. Gunstig på siden av antiobiotika.

B. Bifidum
God mot stress (diare-stress mage), senker betennelse i tarmen, demper IBS. God mot for høyt kolesterol, diabetes og eksem. Styrker immunforsvaret.

L. Salivarius
Denne er og vanlig i spytt. Den er antibakteriell, demper betennelse i mage/tarm og øker gunstig bakterieflora. Samt god mot eksem og astma.

B. Lactis / Bifidobact. Animalis
Motvirker overvekt. Gunstig for diabetes. Styrker immunforsvaret. kan “kutte” sykedager ved infekjsoner. Lindrer allergi. Minsker inflammasjon og demper IBS. Letter tarmkolitt. Veldig bra for nyfødte mtp vekst. Også veldig bra for eldre fordi den fordelaktig modifiserer tarmbiotaen. Antioksidant. Og nyttig for de med cøliaki.

Enterococcus Faecium
Naturlig del av biotaen, men det er flere andre i Enterocoocus “familien” som ikke er så gunstige. E. Faecium motvirker listeria og forbedrer floraens mangfold. Og har og oppgave å bo på plasser slik at andre slemme bakterier ikke får “fotfeste” nok til å etablere seg.

L. Casei
Reduserer oksidativt stress. Kombineres denne med inulin så øker blodplasmaet sin antioksidant kapasitet. Øker immunforsvar og NK celler. God mot luftveis infeksjoner. Fordelaktig mot noro, kan gi mindre feber. Beskyttelse mot parasitter.

Lactococcus Lactis
God for immunsystemet, huden og høyt blodtrykk. Lindrer allergi.

L. Plantarum
Finnes naturlig i fermenter ( Kraut og kimchi). God for atletisk ytelse, fertilitet, allergi, virus, tannhelse, atopisk dermatitt, magesår og IBS. Hjelper kroppen å regulerer overvekt. Reduserer angst. God mot diabetes. Antioksidant. Anti-inflammatorisk ( senker kroppens produksjon av inflammatoriske cytokiner).

L.Brevis
Finnes i fermtert mat. God for tannhelse, Immunforsvarstyrkende. God for døgnrytme-etablering (Zeitgeber). Og allergi og forstoppelse.

Saccharomyces Boulardii
Stammer opprinnelig fra lychee/mangostan. God mot diare, lindrer chrons, IBS og ulceriøs kolitt. Bekjemper bakteriell, parasitt og sopp infeksjon.

Bacillus Subtilis
Finnes i jord og bl.a. Natto. Godt for hele mage/tarm. lindrer og minsker betennelser, mildner diare. Og gjennoppretter en mest mulig fordelaktig tarmbiota. Letter forstoppelse. Kan gjør at du tåler varme(stress) bedre. Styrker immunforsvaret. Antioksidant og beksytter DNA.

L.Fermentum
Øker immunrespons mot virus og bakterier. Letter infeksjoner. Forbedrer leverhelse. Reduserer kolesterol. Antioksidant. Øker næringstilgjengelighet(opptaket) i maten du spiser ( Kalsium, fosfor og sink). Øker toleransen for laktose. Reduserer angst, bedrer humør og øker kognitiv funksjon.

Probiotiske tilskudd mener jeg er ikke erstatning for mat, men som ett spesifikt og målrettet tillegg.
Av mat som tilfører kroppen gode bakterier og en helt annen bedre, så vil jeg nevne; melkekefir, yoghurt, kombucha, vannkefir, kvass og alle fermenterte grønnsaker.
Det vanvittige mangfoldet av bakterier og andre godsaker som finnes i melkekefir kan du lese om her. Så om du tåler melkekefir, så hadde jeg ikke hatt en fnugg av tvil om det skulles inntas 1-2 glass pr dag.

Jeg har tatt to spesifikke probiotiske tilskudd ( VSL#3 og mutaflor) for min tarmdysbiose i 3 uker nå, har ca 1 uke igjen. Fullstendig rapport kommer om ikke lenge. Men til nå har det vært en strålende suksess.

Ha en fin helg og adventstid og ta godt vare på alle de gode mage-hjelperne dine <3

Kilder:

https://bodyecology.com/articles/lactobacillus_plantarum_benefits.php

https://selfhacked.com/blog/l-paracasei/

https://selfhacked.com/blog/l-lactis/

https://selfhacked.com/blog/b-animalis/

https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/enterococcus-faecium-probiotic-strain/

https://nootriment.com/enterococcus-faecium/

https://videnskab.dk/krop-sundhed/byd-dine-tarmbakterier-velkommen-de-hjaelper-dig

https://selfhacked.com/blog/l-plantarum/

https://selfhacked.com/blog/s-boulardii/

https://selfhacked.com/blog/b-subtilis/

Leave a Reply

%d bloggers like this: