fbpx

5 tips som booster søvnen din og får deg til å føle deg AMAZING

Søvn er ekstremt viktig

Det siste året har min søvn vært mildt sagt veldig variabel. Tilskuddene har jeg testet for å booste søvnen har nesten stått på rekke og rad. Jeg konkluderte hvertfall med at melatonin er ikke noe for meg. Jeg har virkelig fått testet hvordan det er sove dårlig over tid, og allikevel måtte yte både som mor, arbeidstaker, coach og et normalt “oppegående” menneske.








Fortvilelsen har nådd topper, når søvnkvaliteten nådde bunnen.

Når hjernetåke blir en slags ny normal

Dessverre var det slik en for lang stund og jeg beskriver hjernetåke for min del slik: Du kjenner du har en hjerne og kan erindre hvor den er, men du får jammen ikke tilgang til den. Som om du må tenke ferdig med “overflaten”, selv om de dype og omstendige prosessene skjer lenger inne. Jeg er stortsett godt vandt med å ha tilgang til hjernens intelligente kraft, men perioder så har jo da denne vært avstengt. Og det jeg kan bekrefte er at søvnkvaliteten henger veldig tett sammen med din tilgang til hjernens krefter.

Koffein og teobromin og nervesystemet

Når jeg står foran en utfordring, så går jeg i teste-modus. Litt sånn; “what does this button do?” og trykker. Og når dette (drøye) året med søvnutfordringer startet så tok det ikke lang tid før jeg skjønte at jeg måtte droppe koffein. Heldigvis har Stavanger kaffebrenneri en utrolig god decaf kaffe, så det var liksom null problem. Og etterhvert ble faktisk decaf kaffe også for mye påslag for nervesystemet. Dessverre måtte jeg også ta en pause fra min elskede myrvann kakao. Tilogmed små biter med vanlig sjokolade måtte jeg droppe i perioder.

Nervesystemet mitt har på sett og vis hatt fullt opp med andre ting, slik at det skulle veldig lite til for at det ble for mye. Og for mye resulterte i så dårlig søvn at når jeg først sovnet, så sov jeg så lett at når jeg våknet om morgenen så var jeg ikke litt uthvilt engang. Mange netter har jeg omtrent ligget på nåler og vibrert. Og for all del, noen gode og nyttige downloads kom det. Men for det meste var det katastrofe-tenkning og overtenning, som er jo utrolig unyttig på nattes tid.

Jeg setter søvn høyest

Så nå sover jeg alene for å booste søvnen min. I et rom som egentlig ikke er tilrettelagt for soving (kjellerstuen), siden vi ikke har noen ledige soverom. Det har seg slik at min mann snorker og jeg har det siste året prøvd ørten og hundrefjorten tiltak for at JEG skal sove bedre, så ligger min mann der å saboterer alle disse gode greiene mine, uten vilje. Og den ene personen som kan hjelpe meg aller mest med dette, er faktisk meg selv. Da var det bare å trekke ned i kjellerstuen og ordne meg til for å sove der.

Mine beste tips for best mulig søvn:

Theidealyou, Silje E Vassøy, 5 tips for å booste søvnen
  • Jeg sover alene. På en madrass på kjellerstuegulvet. Og jeg kjenner en større ro av å sove alene, selv om det er koselig og romantisk å sovne med partneren sin og å våkne sammen med han/henne. Så er faktisk søvnen min viktigere.
  • Jeg taper munnen igjen når jeg legger meg. Nesepust er fantastisk. Nesepust vil tilføre mer oksygen til blodet. Det gjør at kroppen lettere vil kunne slappe av og falle raskere i dyp søvn. Som igjen vil gjøre at du er faktisk mer uthvilt når du våkner.
  • Jeg har siste måltid senest kl 18. (senere enn dette, så tøyser det til natta) Men det som er viktig da, er å huske på å spise nok og skikkelig mat slik at kroppen får det den trenger.
  • Nå er jeg inne i periode hvor jeg tester to tilskudd synergistisk for å støtte søvnen. + homeopatmiddel for å hjelpe med innsovning. Favortt tilskuddet er: Magnesium breakthrough med 8 ulike former for magnesium fra Superstate. Bruk gjerne rabattkode: Theidealyou . Denne magnesiumen er den beste jeg har prøvd og jeg har prøvd de fleste nå. Denne magnesiumen tar jeg 40-60 min før jeg vil være i seng. Og dette gir en deilig ro og en naturlig trøtthet. Og når jeg i sengen så tar en av disse homepatmiddelet her: SleepCalm. (i et mørkest mulig rom, de to siste timene bruker jeg også blue-blockers briller) og har minst mulig lyst på inne.
  • Dropper både kaffe med og uten koffein og i størst mulig grad teobromin holdige mat/drikkevarer. Koffein har vanligvis en halveringstid på 6 timer. Men hos meg virker det som om det er en del lengre. Teobromin (fra kakao) har enda lengre halveringstid og er man sensitiv så kan tydeligvis kakao på morgenen eller noen biter sjoko etter lunsj være for masse.
Theidealyou, Silje E Vassøy, 5 tips for å booste søvnen

HRV og Bodybattery hjalp meg å finne ut av dette og dermed skape booste søvnen

Hvis du bare går rundt og rundt og gjør de samme tingene av ren autopilot, selv om du føler deg som en drøvtygget skosåle. Så vil det jo ikke skje noe nytt. Du vil fortsette å føle deg like drøvtygget. Jeg skaffet meg en Garmin klokke etter Dr. Torkil Færø hadde vært gjest på podden min: Livsrommet med Silje i januar 2023. Og det var utrolig nyttig.

(Tuuusen takk Torkil for alt du har lært meg)

Og ved å se på hva som gjør at jeg restituerer og hva som er stress for meg, så har jeg kartlagt masse. Kartlegging er nøkkelen til forståelse og videre nøkkelen til forbedring. Du må vite hvilke kort du har fått utdelt før du kan begynne å spille. (Dette spillet hvertfall)

Målene er jo å legge tilrette for å våkne med høyest mulig Bodybattery, men også at jeg faktisk føler meg FANTASTISK. Og at det tallet jeg får i BB når jeg våkner står i samsvar med hvordan jeg føler meg.
Samt at jeg har mer enn nok energi til å gjøre det jeg ønsker å gjøre. Og jeg vil jo aller helst ha flest mulig dager hvor jeg føler meg helt på topp.

Konklusjon på å booste søvnen:

Theidealyou, Silje E Vassøy, 5 tips for å booste søvnen

Jeg hadde jo så masse data inne via appen til garmin klokka at jeg bestemte meg for å sette dette opp i ett system, se det fra ett “større” perspektiv. Og at dette systemet som både var lett nok til å følge opp, men også ga bred informasjon om hvor jeg var i syklusen og andre variabler som kunne spille inn. Slik som kulde-eksponering. Tilskudd enten for ro og søvn eller som var for mye stimuli og påslag for nervesystemet.
Finnes det en mal for meg nå? Som kan i størst mulig grad “garantere” meg best mulig søvn hver eneste natt? Vil jeg få til å booste søvnen hver natt?

Svar: Både ja og nei.

Ja, fordi akkurat nå er nervesystemet litt overaktivert og trenger mer ro. Og så lenge jeg følger disse tipsene så sover jeg enormt mye bedre og henter meg skikkelig inn.

Nei, fordi kroppen er i mer eller mindre konstant endring og utvikling. Det som fungerer nå, trenger ikke å fungere om 6 måneder.

Det jeg ser på bildene nedenfor er hvertfall at kroppen tåler mer når den sover bedre, samt at mer av dagen er påfyll/restitusjon om kroppen har fått hvilt nok om natten. Og motsatt; kroppen tåler mindre, og dermed blir mer stress fordi kroppen har ikke fått den hvilen den trenger. Selvfølgelig og avhengig av man gjør den enkelte dagen.

Nedenfor her hadde jeg fri, men hadde spist for sent dagen før og første del av natten var høyt stress. Jeg lå våken og kvernet på “problemene” i livet og hvordan jeg skulle løse de. Var på en yogatime fra 9 til 10. Følte meg overraskende bra etterpå. Skrev et blogginnlegg når jeg kom hjem. Stiplet linje er svømmebasseng med klokka i skapet i garderoben.

Nedenfor her var en innholdsrik lørdag, som startet med en skikkelig god natts søvn. Dog ikke i kjellerstuen. Masse deilig blått, følte meg stort sett amazing hele dagen. Og på kvelden var jeg god-trøtt.

Nedenfor her startet dagen med en dårlig natt, masse stress i første halvdel av natten og BB (Bodybattery) går ikke særlig høyt opp, så jeg starter dagen under halvveis. Var på jobb Masse stress resten av dagen og natten fordi jeg spiste forsent på kvelden. Selv om jeg prøvde å slappe av når jeg kom hjem fra jobb, så ser det ikke særlig slik ut.

Så du kan tenke slik at natten er “forplay” før dagen og likeså med dag og kveld er forplay før natten. Alt henger sammen (her og) Jeg vil understreke at disse funnene er fra min kropp, mitt liv og min hverdag ( som inneholder mer enn jeg har beskrevet her). Du kan ha totalt ulike funn enn meg, Og det er derfor det er viktig å teste for å få innsyn i “hvordan du fungerer”.

Jeg digger at jeg nå har funnet ut en løsning som fungerer akkurat nå. Og jeg vet at det er ikke permanent. Jeg elsker smaken av god kaffe og gleder meg til å nyte det igjen, uten at nettene blir ødelagt av den grunn.

Har lyst å lese mer om hvem jeg er, så kan du klikke her. Vil du lese om hva jeg gjorde for å fikse leddgikt, så kan du lese hele historien her.
Håper du likte dette innlegget og at kanskje du sover bedre av å forstå disse sammenhengene.
Stor klem fra meg

1 Comment on “5 tips som booster søvnen din og får deg til å føle deg AMAZING

  1. Pingback: Et helhetlig perspektiv på nervesystemet - The Ideal you -Fra kriser og kaos til stabilitet og stødighet

Leave a Reply

Discover more from The Ideal you -Fra kriser og kaos til stabilitet og stødighet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading