fbpx

Styrkende og nærende kjøttkaker med lever og hjerte

Velg /lag nærende mat

Å spise hele dyret er både livgivende og nærende men også etisk forsvarlig. Når en først tar livet av ett dyr, så bruker man så godt så hele dyret av respekt og takknemlighet. Jeg foretrekker økologisk av flere grunner og alt i denne oppskriften er økologisk.

Oppskrift nærende kjøttkaker

Stor porsjon, det endte opp med å bli ca 40 kjøttkaker

4 pakker Økologisk karbonade
1 pakke Kyllinghjerte fra Holte Gård
1 pakke kyllinglever fra Homlagaarden

2 store gule løk
1 veldig stor håndfull ferske urter fra kjøkkenhagen: oregano, gressløk og koriander
3 toppete teskjeer med hjemmelaga ramsløk-urtesalt
ca 3 ts uraffinert havssalt
ca 3-4 ss arrowroot/tapioca
ca 6 dl økologisk fløte

Hvorfor har jeg oppi lever og hjerte?

Lever fordi det er den mest potente og nærende supermaten som finnes. Som en ordentlig spisbar multivitamin, lettfordøyelig og lettopptakelig. Chris Kresser mener dette om lever.
Jeg har spist lever i flere former de siste 4 årene, både slukt rå lever ned med kombucha eller melkekefir, men også i form av leverpostei, lever kapslene til rein styrke.

 Jeg får merkbart en hel del mer energi, og når det ikke blir optimale netter på grunn av små barn, så gir lever ett ekstra gir og nye batterier til en tidvis trøtt kropp.

Hjerte fordi de inneholder litt andre aminosyrer enn andre stykninger/kjøttdeler gjør. Blant annet taurin. Og jern, sink og b-vitaminer. Det er en nærende gavepakke i form av små søte hjerter som faktisk er ett skikkelig næringsboost til hele kroppen din inkludert hjertet ditt.

Fremgangsmetode nærende kjøttkaker:

  1. Rens lever og hjertene, Lever; fjern slinser og alt annet som ikke er det rene lever”kjøttet”, skjær i biter og skyll godt. Hjertene skjæres rent for det gul-hvite fettlaget og skylles rene for koagulert blod.
  2. Surr kuttet løk i masse smør til myk og delvis brun, ha oppi lever og surr til medium varme til leveren er lyse brun.
  3. i kjøkkenmaskin med S-kniv blad kjøres lever + løk + hjertene til en homogen masse.
  4. i kjøkkenmaskin med K blande-krok blandes karbonadedeig sammen med hakkete ferske urter, ramsløk salt, lever+hjerte+løk blanding, salt og arrowroot/tapioca. Du vil nå få en ganske så tykk farse, spe denne med fløten mens du lar den gå sakte rundt.
  5. Stek i jernpanner på medium varme med masse smør og nyt disse gode kjøttkakene i lunsjboksen sammen med masse grønnsaker og godt fett eller til en deilig familiemiddag med brun saus og annet deilig tilbehør.

Liker du ikke smaken av innmat? Null problem

Både nærende lever og hjerte kan bidra med en spesiell smak, men på grunn av de ferske urtene og ramsløksaltet. Og mengden av disse så maskeres disse smakene. Jeg synes de ble kjempe gode og med tanke på hvilken næring som er i disse, så er de en fryd for ganen.

unnamed (1)
Kjærlighetens, the ideal you Silje E Vassøy

Hei, før du stikker fra denne siden her.
Sørg for å sjekk ut hele den deilige oppskrifts samlingen min her.

Kanskje du kan bokmerke den, så har du alltid lett tilgjengelig til neste gang du er på jakt etter noe sunt og digg å lage. Jevnlig vil jeg legge ut nye oppskrifter og har du ett ønske om en oppskrift, så send inn ditt ønske på siljevaase@gmail.com

Gjerne tagg meg @siljeevassoy på instagram om du dele at du har laget noe fra min blogg. Jeg blir såå glad av å se du bruker oppskriftene mine!

Jeg elsker å spise råvarebasert, glutenfritt, mest mulig i sesong, kortreist og økologisk. Og har erfart at det har gitt meg bedre helse.

Varm klem fra meg

Blir man lykkelig av å spise riktig?

Jeg har holdt mange foredrag om hvordan ha det bedre og føle mer lykke, om leddgikts fikse historien min og om det viktige forholdet til deg selv. Aller best så husker jeg mitt første foredrag. Stoffskiftedagen i Stavanger ( 2017).

Det gikk nemlig opp for meg i løpet av selve foredraget og ikke minst på responsen etterpå.
At det er en FRYKTELIG stor elefant i rommet som ingen tør å nevne ett eneste kvekk om…

Nemlig egenkjærlighet.
Hva har egenkjærlighet med å spise riktig å gjøre?

Hvordan blir du lykkelig?

beauty-1721069_960_720

Har du noen gang tenkt:

 Hvis jeg bare blir frisk / går ned x antall kilo/klarer den treningsøkta på så og så kort tid, ja da skal jeg bli lykkelig.

Det er utallige varianter og sjansen er stor for at nettopp du har tenkt noen du og. Da MÅ du lese de neste linjene så mange ganger som du trenger.

  • Du fortjener faktisk å ha det helt fantastisk
  • Alle gjør det!
  • Du er absolutt like verdig til å ha super helse som alle andre, uansett hva du har gjort.

Absolutt ingenting som du har gjort, tenkt eller sagt kan endre noen ting på at du fortjener å ha det skikkelig fint!

Mantraene mine som ga meg mer lykkelig følelse

Tidlig i min reise innen helse så hadde jeg disse mantraene (setningene) som konstanterte for meg selv at jeg gjør det jeg gjør fordi jeg vil meg selv vel (det beste).

-Jeg spiser dette ( næringsrik og ordentlig mat) fordi jeg fortjener den beste helsen jeg kan ha.
-Jeg gjør dette ( trener/mediterer/slapper av osv.) fordi jeg fortjener den beste helsen jeg kan ha.

(U)lykkelig spiral

Det er ganske lett å havne i en nedadgående spiral og det kan på det enkleste starte med å dårlig samvittighet etter å spist for mye eller feil ( etter din mening), og dermed tenke at du MÅ brenne av 550 kalorier på trening som en slags straff.

Når handlingen er betinget i straff, så gir den ikke ønsket progresjon i den retningen du vil.

Silje E. Vassøy
tape-403593_960_720

Hva blir du lykkelig av?

 Blir du lykkelig av å være i effektiv fett-forbrennende ketose?
Eller blir du lykkelig av å gå ned de siste 15 kiloene?
Eller er det perfekt vegansk kosthold man MÅ spise for å være lykkelig?
Blir man lykkelig av spise grandiosa hver dag?

Nei, nei og atter nei! Ingen av utsagnene over sanne.

Å være lykkelig er jo noe av det mest viktige, som så mange allikevel ikke klarer å være.
Hvorfor det? Jeg tipper det er en fin blanding av for høye “perfekte” indre forventninger, for dårlig selvverdi og for stort ønske om å passe inn i den “perfekte” gjengen.

Følelsen av lykke trenger nødvendigvis ikke å være at man gliser fra øre til øret og at lykken tyter ut av ørene.. Det kan også være å være veldig fornøyd med det du har idag. Ikke speide etter det neste glitrende som vil kjøpe deg den følelsen av lykke som snart tar slutt.

  • Du får lov å være lykkelig selv om du har strekkmerker og cellulitter.
  • Jeg er lykkelig med hengepupper som dingler. ( Ikke fordi de dingler og henger, men årsaken bak hengingen og dinglingen)
  • Det er ett absolutt “MUST” å være takknemlig og lykkelig over det du har som er velfungerende.
  • Jeg gir deg tillatelse til å være lykkelig selv om du er 15/20/40/whatever kilo for mye.  

Definisjonen din

Du er ikke kroppen din. Ja du har kroppen din, kroppen din er en del av deg, men du defineres ikke av hvordan kroppen din ser ut. Ingen fasett eller nyanse med kroppen setter en verdi på deg.
Om du har store lår, ikke har trent på 3 uker, har kun en a-cup, er kronisk syk.
Du defineres heller ikke av om du ikke har overskudd for tiden.  

Det betyr til syvende og sist ingenting.
Det du defineres av er hvordan du er som person og hvordan hjerte ditt er; hvor snill du er. Omsorgen, nestekjærligheten og rausheten du viser andre mennesker. Hva slags drømmer du har. Hva du liker å skape? Og hvordan du har lyst å gjøre en forskjell for andre mennesker!

Egenkjærlighet gjør en helsereise mer effektiv

Alle de ulike faktorene i din helsereise kan bli utført på to måter..

murstein

Disse faktorene/ mursteinene kan være:
– Ordne opp i næringsubalanser
-Sørge for stabilt blodsukker
– Ha fokus på masse kvalitetssøvn
– Minske og integrere stress

Mer om alle disse her og her.

Den helsereisen/livstilssendringen du setter igang og gjennomfører er fordi du elsker deg selv, fordi du mener du fortjener den beste helsen du kan ha. Ut av selvrespekt og selv-verdi. Ja, da legger du det aller beste fundamentet. Og du legger det ordentlig solid, beregnet på tidvis røff og lang bruk.

Å lykkelig nyte prosessen

Og dette bringer meg videre til neste tungtveiende punkt, å nyte prosessen.

Mitt mellomste barn har lært meg viktigheten av akkurat dette. Før jeg ble mor så “levde” jeg primært for fremtiden og mine tankesett dreide seg mye om; “hvis bare….., “når jeg….”, da blir det bra e.l.

Men da går du glipp av alt, av livet. Du går glipp av øyeblikkene og det å leve ditt liv.
Å nå målet er ikke suksess, det er å ha en bra følelse av suksess hele prosessen dit.

Egenkjærlighet + stressintegrering + ernæring = Suksess

Silje E. Vassøy

Denne formelen dukket opp i hodet mitt en morgen og jeg bare måtte skrive den opp.
Det er så enkelt, men allikevel så vanskelig.

Lykkelig av å spise perfekt? Nå målet? Silje E Vassøy

Og hvis man stresser for mye med enten kosthold, trening, jobb eller andre faktorer i livet sitt?
ja hvilken innvirkning kan/vil det få?

Mer om stress kan du lese her!

Avslappende og takknemlig klem fra meg

The ideal you, Silje E Vassøy, bedre orgasmer, hypopressiv trening

Pr 09/2022 så har jeg allerede hjulpet over 100 damer med å virkelige oppgradere både helsen, livet og forholdet til seg selv. Les gjerne mer om de andre coachingtjenestene jeg tilbyr her.

Ps. Hvis dette resonnerte med deg og du digget det du leste!
Del det gjerne på facebook, slik at flere av dine nære og kjære kan få nytte av det
eller send det rett til en vennine som trenger å lese akkurat dette.

Bli gjerne med på høstens beste kurs for damer som deg, som har ønsker å spille mer på lag med kropp og hormoner! (Hør hva Maria sier om Stress & Syklus kurset i hennes liv)

Digg frokostpudding med styrkende gelatin

Pudding / dessert til frokost?

Variasjon er innmari fint, til alle måltid. Stekt egg er for all del superdigg. Men ikke hver dag. Derfor er denne pudding – oppskriften ment som ett av flere alternativer slik du kan variere mellom hvilken næringsrik mat du vil spise.

Panna cotta er en digg og søt dessert pudding. Dette er en slags supersunn, mettende og næringsrik oppgradert versjon av panna cotta.

Bulkproduksjon av frokostpudding

Jeg lager innimellom en stor porsjon for å ha til flere dager, den kan brukes til alle måltider og hvert fall til dessert. Oppskriften kan både opp og nedjusteres alt etter hva man har i hus eller etter behov.

Denne oppskriften er jo bare 1 av veldig mange andre oppskrifter jeg også har laget, husk å ta en titt her for hele kokeboken min ( oppslagssiden)

Oppskrift på digg frokostpudding:

1,5 L ferskmelk/kokosmelk
4 ss økologisk meierismør ( kan byttes ut med ghee)
5 ss kokosolje, jeg bruker denne 
15 ts gelatin, jeg bruker denne her
10 ts Kollagen, jeg bruker denne
0,5 ts med Vaniljepulver, jeg bruker denne
Søtning etter smak, jeg brukte 4 dråper med vanilje stevia

10 Økologiske eggeplommer ( kan sløyfes om du ikke tåler egg)
4 ss MCT olje, denne liker jeg best 

Gjør så her:

  1. Varm melka og vaniljen slik at det er rett før det koker,  pisk inn gelatinen og kollagenen, ha oppi smør og kokosolje. Sett den til avkjøling, imens knekker du 10 egg og tar du plommene i en egen skål, og heller oppi mct olje. 

2. Når det har kjølt seg nok ned at det nærmer seg fingervarmt, da helles eggeplommene og mct olja oppi og du stavmikser til det er smooth. Næringsinnholdet i eggeplommene blir bevart om den ikke blir kokt.

3. Settes til videre avkjøling i porsjonsglass ( enten små syltetøysglass eller tomatpureglass)

Nytes med eplemos, syltetøy, rørte bær, pisket krem, hakkete nøtter, hemp-frø eller liknende oppå. Superdigg for både store og små.

Frokostpudding, the ideal you, Silje E Vassøy, styrkende gelatin

Hvorfor er denne så god for magen? 

Gelatin og kollagen har ulike aminosyrene som kan bidra med blant annet å reparere om det er lekk tarm. Vedlikehold og opprettholdelse av generell tarmhelse og ikke minst den nødvendige tarmbevegelsen, som kan øke magesyrenivået.

Altså alle ingrediensene i denne puddingen har en god nytte for hele kroppen, i tillegg til å smake digg.

Nyttige ingredienser i frokostpudding

  • Gelatin inneholder en aminosyre som heter glycine. Glycine kan hjelpe på bedre søvn.

Linker slik at du kan lese mer om hvorfor gelatin er veldig gunstig:

https://chriskresser.com/5-reasons-why-even-vegetarians-need-gelatin/
http://fedon.no/klinikk/behandlingsomrader/mage-tarm-problemer/lekk-tarm/
https://www.westonaprice.org/health-topics/why-broth-is-beautiful-essential-roles-for-proline-glycine-and-gelatin/

Kjærlighetens, the ideal you Silje E Vassøy

Hei, før du stikker fra denne siden her.
Sørg for å sjekk ut hele den deilige oppskrifts samlingen min her.

Kanskje du kan bokmerke den, så har du alltid lett tilgjengelig til neste gang du er på jakt etter noe sunt og digg å lage. Jevnlig vil jeg legge ut nye oppskrifter og har du ett ønske om en oppskrift, så send inn ditt ønske på siljevaase@gmail.com

Gjerne tagg meg @siljeevassoy på instagram om du dele at du har laget noe fra min blogg. Jeg blir såå glad av å se du bruker oppskriftene mine!

Jeg elsker å spise råvarebasert, glutenfritt, mest mulig i sesong, kortreist og økologisk. Og har erfart at det har gitt meg bedre helse.

Varm klem fra meg

Hemmeligheten bak friske, sunne og knaskede fermenterte gulrøtter

Fermentert gavepakke fra naturen

Silje E. Vassøy, Coach, fermenterte gulrøtter

Fermenterte gulrøtter har lenge vært en av mine favoritter! Og dette er hvorfor: Når noe som er såå digg og knaskete og så utrolig sunt og bra for tarmen. Ja da er disse fermenterte gulrøttene er nærmest en gavepakke.

Først av alt; Hva er fermentering?
Fermentering er som oftest en anaerob prosess hvor de organiske syrene brytes langsomt ned, det du fermenterer blir da lettere å ta opp og utnytte for kroppen, samt i den kjemiske prosessen vil det også dannes noen meget gunstige vitaminer bl.a. K2.

Og for å snakke om de gode bakteriene, mulig det viktigste med hele fermenterings-prosessen; La oss si at du spiser 10 “knaskerøtter”, 2 ss sauerkraut til ett måltid og drikker 1 glass med kombucha etter måltidet. Du vil da gi kroppen din veldig mange gode bakterie sorter og i magesekken der den sterke magesyren er, så vil den bryte ned ca 70% av de gode bakteriene, men da gjenstår allikevel 30% av bredspektrete bakterier som omsider kommer ned til det forjettede land, nemlig tarmene.

Hva skjer i tarmene når man spiser noe fermentert?

I tarmene er det store kolonier av forskjellige bakterier.  Det kan faktiske sammenliknes med ett nabolag med både lovlydige og ikke så lovlydige beboere. Faktisk så trenger man begge deler.

Flere av bakterie-koloniene er i gråsonen, de er begge deler. Det kommer nemlig an på om det er noe som heter dysbiose i tarmene dine. Dysbiose er ett annet navn for ubalanse. Så om det er en eller flere sorter som har fått lov til å formert med seg ut av “kontroll” i forhold til de andre bakterie-sortene.

Ved å jevnlig (helst hver dag) innta noe fermentert. Så holder du “beboerne” dine lovlydige og den gode balansen er med å gjøre deg glad.

Silje E. Vassøy

Fermentering i praksis

Fermentering i min erfaring er ikke der man trenger å veie på grammet, men heller forholde seg til rett forhold mellom ingredienser.

Barna mine har fått fermentert mat fra tidlig av, spesielt hun yngste.

Oppskrift på verdens beste knaskerøtter

Silje E. Vassøy, Coach, fermenterte gulrøtter

1 kilo gulrøtter, skrellet og kuttet i ca 1 cm brede skiver, jeg liker å skjære diagonalt.
1 matskje havsalt til 1 liter vann
2 fedd hvitløk
ca 2 cm ingefær

I en slik 1,6 liters krukke fyller jeg gulrøtter ca 2/3 opp. Har oppi hvitløk og ingefær i biter. Så fyller jeg opp med den ferdig lagede saltlaken, dvs 1 matskje ( stor teskje) med godt havsalt i 1 liter vann i en glass mugge.

Heller dette over gulrøttene, men passer på at det er litt luft over og tar igjen lokket som har pakning på.

Så setter du krukka på kjøkkenbenken eller inni ett skap, ikke for varmt og ikke for kaldt. Hos oss på kjøkkenet er det ca 21 grader og det tar ca 3 dager.
På sommeren er det nok litt kjappere.  Det er og viktig å tenke på at dess større/tykkere biter du har, dess lenger tid tar det før det er ferdig fermentert “gjennom” gulrotbitene.

Silje E. Vassøy, Coach, fermenterte gulrøtter

Fermenterte gulrøtter, en liten bit av himmelen

Det er viktig å smake på en gulrot bit ca hver dag frem til den er ferdig. Og i starten vil det smake helt vanlig gulrot inni, mens etter flere dager så smaker det litt mer sprudlende og knaskende.

Dette har vi spist som tilbehør til både frokost, lunsj og middag i flere år. Jeg pleier å fermenterte bøttevis av økologiske gulrøtter når jeg får fatt på .


Trenger du enda mer fermenteringsinspirasjon, så kan jeg røpe at det er Gry som startet min fermenteringsinteresse for mange år siden.

Kjærlighetens, the ideal you Silje E Vassøy

Hei, før du stikker fra denne siden her.
Sørg for å sjekk ut hele den deilige oppskrifts samlingen min her.

Kanskje du kan bokmerke den, så har du alltid lett tilgjengelig til neste gang du er på jakt etter noe sunt og digg å lage. Jevnlig vil jeg legge ut nye oppskrifter og har du ett ønske om en oppskrift, så send inn ditt ønske på siljevaase@gmail.com

Gjerne tagg meg @siljeevassoy på instagram om du dele at du har laget noe fra min blogg. Jeg blir såå glad av å se du bruker oppskriftene mine!

Jeg elsker å spise råvarebasert, glutenfritt, mest mulig i sesong, kortreist og økologisk. Og har erfart at det har gitt meg bedre helse.

Varm klem fra meg

Næringsrik tomatsuppe hele familien vil elske

Tomatsuppe med kraft = et helt nytt nivå av næringsrik mat
Silje E Vassøy, tomatsuppe med kraft

Kraft er virkelig bio-kjemisk magi. Både vonde mager og skrale kropper kan jo gjerne trenge en god dose magi. Kraft er smakfulle, edle og utrolig næringsrike dråper som booster ett hvert måltid!

Her i denne familien så er hjemmelaget tomatsuppe så ettertraktet at husets syvåring har ønska det som selveste bursdagsmiddag i flere år.

Før vi går til oppskriften av denne næringsrike, varmende og god`følelse økende suppen, så må vi snakke om noe veldig viktig først.

Nemlig kraft!

Hva er kraft?

-Kraft kokes på bein og skrog av økologiske dyr
-Beregn god tid og la krafta putre på lav varme
-Koker du kraft på store bein ( eks, storfe), så kan de fint få en runde til, denne krafta vil da bli endel svakere, men dog veldig potent, næringsrik og god.

Kraft er en av naturens mest komplette næringsdrikk

Silje E. Vassøy – elsker av kraft og annen næringsrik smakfull mat

Hvorfor er kraft så næringsrik?

Ja, du må koke den, men det trengs ikke ett laboratoriet eller annet veldig fancy utstyr.  

Kraft inneholder fantastisk mye bra næringsstoffer og kan være med å reversere veldig mange sykdommer som har opphav i mage/tarm.  Aminosyrer, glukosaminoglykaner, sporstoffer, vitaminer og mineraler er noe av det du får i denne vidunderdrikken.  

Og for dem som sliter med fordøyelsen så er faktisk kraft glimrende for stimulere fordøyelsen til økt magesyre fordi to av aminosyrene i kraft: glycin og lysin er “bestanddeler” av magesyre, helt genialt spør du meg. (Flere av den bitte litt eldre generasjonen bruker gjerne syrenøytraliserende fordi dem har blitt fortalt at de har altfor mye magesyre. Det syrenøytraliserende ( eksempelvis Link) gjør er å legge ett lokk opp på mageinnholdet og maskerer symptomet istedenfor å adressere årsaken) . Kraft er en næringsrik superkvinne! ( Seff er det en kvinne, hvem andre kan gjøre så mange ting på en gang. hoho)

For å koke kraft trenger du:

En stor kjele/gryte, vann, kraftbein og kanskje en liten skvett eddik ( rå og ufiltrert)
Putt kraftbeina oppi gryta, klunk ca 2-4 ss eddik, ta oppi vann, gi det ett lite oppkok også la det putre i 2-3 døgn. Det optimale er om det i den prosessen får redusere seg til ca er 1/3 av den mengden det opprinnelig var.

Da er sjansen veldig stor for at den er stiv og full av deilig gelatin.  Dessuten vil den ta 1/3 av plassen om du fryser/kjøler den ned.

Hvis du heller vil kjøpe ferdig kraftpulver av den beste økologiske smaken og kvaliteten. Så kjøp det diggeste kraftpulveret hos Siv i Urkraftmat .

Tilbake til den digge suppa..

Oppskrift på Tomatsuppe alla Silje og jentene!
Tomatsuppe med kraft. Silje E Vassøy

Vi brukte:
– 5 hermetiske firkant bokser med økologiske hakkete tomater
– ca 1,8 liter kraft fra frysen, kokt på kyllingskrog og kraftbein av storfe (Eller ca 4-5 ss kraftpulver og vann)
– 3 ss smør
– 2-4 dl kokosmelk fullfett/fløte
– 2 løk
– 8 fedd hvitløk
– 2 ss med tørkede urter; gressløk, salvie, oregano og timian.
– 1 god neve med spinatblader (fra min lokale øko sjappe) (Kan sløyfes)
Salt og bitte litt kokossukker for å runde av syrligheten til tomatene

Fremgangsmetode:

Smelt smøret, stek gjerne løk og hvitløk til de er møre. Ha oppi alt annet inkl kraft, kok opp.
La det putre 10 minutter. Bruk stavmikser eller blender og kjør til det er jevnt i konsistensen.
Vi serverte suppa med bløtkokte egg, gulost/ricotta, glutenfri pasta og kanskje litt kraut.

Jentene synes det er veldig gøy å være med på kjøkkenet og lage mat. Og tomatsuppe er en av favorittene. Tilogmed minsta laget dette nesten alene med tilsyn når hun var 4 år.

The ideal you, Silje E Vassøy, coaching

Hei, før du stikker fra denne siden her.
Sørg for å sjekk ut hele den deilige oppskrifts samlingen min her.

Kanskje du kan bokmerke den, så har du alltid lett tilgjengelig til neste gang du er på jakt etter noe sunt og digg å lage. Jevnlig vil jeg legge ut nye oppskrifter og har du ett ønske om en oppskrift, så send inn ditt ønske på siljevaase@gmail.com

Gjerne tagg meg @siljeevassoy på instagram om du dele at du har laget noe fra min blogg. Jeg blir såå glad av å se du bruker oppskriftene mine!

Jeg elsker å spise råvarebasert, glutenfritt, mest mulig i sesong, kortreist og økologisk. Og har erfart at det har gitt meg bedre helse.

Varm klem fra meg

Kaffe til besvær, stress og koffein eller nytelse og energi?

Kan smør faktisk høre hjemme i kaffe?

Bulletproof kaffe

Bulletproof: Skuddsikker?

Dette fenomenet slo an for noen år siden og “lever” i beste velgående. Det er utrolig mange ulike oppskifter der ute på denne type kaffe, men jeg liker den i grunn den enkle og opprinnelige aller best.
I korte trekk så trenger du: Deilig økologisk kaffe + smør og en liten klunk mct olje = himmelsk nytelse
Jeg mener at smør hører hjemme i kaffe. Men ikke kun i kaffe, men egentlig i og til det meste. Smør er godt fett og godt fett innholder både masse næring og masse smak! Og skikkelig fett trenger både hjernen din, hormonene dine og det er med for å holde blodsukkeret ditt stabilt. Det som også er utrolig fint med å bruke en liten klatt smør er at opptaket av koffeinet i kroppen din går saktere, slik at det blir mindre sjokkerende for systemet ditt.

I en lang stund så drakk jeg en slik hver morgen, men det kjente jeg langsiktig ikke var bra for meg. Både fordi dette var frokosten min. Men også fordi stressnivået, kortisol og binyrene syntes dette var i overkant. Så hadde jeg periode uten kaffe, deretter en matcha periode. Så enda en periode uten koffeinholdig kaffe fordi kroppen sa i fra at koffein var uønsket.

Decaf bulletproof: Når koffein ikke er bra for deg, hva da?

Slik jeg observerte at min kroppen min sine reaksjoner på koffeinen, merket lite eller ingen energigivende effekt av selve kaffen. Men det jeg merket var indre uro, på randen av angst, høy puls samtidig som jeg var så trøtt. Det føltes som om binyrene mine ble sakte stekt. Halveringstiden på koffein er ca 6 timer, det vil si at etter 6 timer så er halvparten av koffein effekten fremdeles i omløp i hjernen. Og derfor er det veldig lurt å begrense koffeinholdige drikker til senest lunsj tid.

Jeg har opparbeidet meg mine triks for å kunne drikke kaffe med koffein og allikevel sove godt og ha “u-stekte” (kremt) binyrer. Først av alt så kjøper jeg luksus kaffe bønner, som er økologiske (for du trenger ikke sprøytemiddelrester ++ i tillegg) . Jeg kjøper mer decaf bønner i forhold til koffeinholdige og blander 70/30. Mine favorittmerker er Stavanger kaffebrenneri og Bulletproof serien fra Superstate ( Bruk rabattkode Theidealyou for å få rabatt).

Frokosten min er 8/10 dager denne grøten her. Noen ganger drikker jeg kaffen min rett etterpå, eller så venter jeg noen timer. Har jeg mulighet og tid, og har hatt en småkjiåp morgen med stress, sure unger og kjas og mas, så venter jeg faktisk med kaffen slik at systemet får en mulighet til å roe seg ned først. Både i forhold til nytelses aspektet men også at jeg vil ikke pålegge enda mer stress belastning når kroppen er litt stressa fra før. Jeg har vanligvis den ENE koppen med kaffe til dagen. Og den nyyter jeg.

Skuddsikker kraft i ketoner

Tanken bak navnet (Bulletproof coffee) som Dave Asprey skapte er jo at du skal føle deg skuddsikker når du drikker denne kaffen. Og ketonene i mct oljen er jo med å har fortjenesten i det. For sammen med koffein (om du velger å ha det), så gir de kroppen/hjernen lettopptakelig og deilig energi.

Oppskrift:

Grunnen for at du stavmikser eller har den i blenderen er for å lage en slags emulsjon (altså at du blander fett og ikke fett til en nærmest homogen blanding). Uten å blande ordenlig så smaker det ikke særlig digg.

En base oppskrift er slik:

En stor MØRK kopp kaffe av ordentlig gode bønner, toksinfrie og økologiske
1 ss økologisk gressforet smør ( usaltet)
1 ts MCT olje i starten, deretter kan du øke.

Andre ting du kan putte opp i din kopp med mørk dampende lykke;
Eliksirene fra Yuxibu
Keto Brainz fra Superstate ( En nootropic creamer) Bruk rabattkode Theidealyou (STOR favoritt)
– d-ribose ( Essensiell sukkerart som inngår i ATP, din energiproduksjon)
– Chaga tinktur
– Krydder; kanel, kardemomme

Disaster pants

Hvis du aldri har smakt denne digge drikken før, så vil jeg anbefale å starte i det små. 1 teskje av både oljen og smøret første gang, også gradvis øke etterhvert. Hvis du tar litt av og har oppi formye for fort, så kan du få noe som kalles “Disaster pants” ( bukse tragedie), dette anbefales ikke. (Navnet disaster pants kommer fra oppfinneren av bulletproof kaffe: Dave asprey)

Har du noen digge tips til hva annet krydder eller likende man ha oppi for en enda diggere bulletproof kaffe?

Kjærlighetens, the ideal you Silje E Vassøy

Hei, før du stikker fra denne siden her.
Sørg for å sjekk ut hele den deilige oppskrifts samlingen min her.

Kanskje du kan bokmerke den, så har du alltid lett tilgjengelig til neste gang du er på jakt etter noe sunt og digg å lage. Jevnlig vil jeg legge ut nye oppskrifter og har du ett ønske om en oppskrift, så send inn ditt ønske på siljevaase@gmail.com

Gjerne tagg meg @siljeevassoy på instagram om du dele at du har laget noe fra min blogg. Jeg blir såå glad av å se du bruker oppskriftene mine!

Jeg elsker å spise råvarebasert, glutenfritt, mest mulig i sesong, kortreist og økologisk. Og har erfart at det har gitt meg bedre helse.

Varm klem fra meg

Min vei fra misfornøyd og lite overskudd til det motsatte.

Hva jeg vant på å ikke gi opp

Jeg er ingen lege eller medisinsk profesjonell på noen måte, jeg er en dame som ikke gir opp.  Alt det jeg skriver er min erfaring og hva jeg lært. Og dette gjør jeg for at andre og skal ha muligheten til å lære at det er stort sett alltid mulighet for å ha det bedre eller bli helt frisk. Det er fullt mulig å gå fra misfornøyd og lite overskudd til rett og slett det komplett motsatte..

To ganger har jeg klart det, en ganske så stor bragd. Det er så kult å tenke på. At effekten av riktig mat og rett kosttilskudd for å støtte kroppen i å fikse opp, kan gjør at man reverserer en sykdom/lidelse helt. Det er intet mindre enn fantastisk.

Første gang spiste jeg meg frisk fra psoriasis artritt, en samle-diagnose for både leddgikt og eksem. Dette var i 2007-2008. Så ja det er noen år siden.

Men den siste gangen startet forsommeren 2016, da hadde jeg fått så innmari nok. Og som du kanskje vet, når man kommer til det punktet når man virkelig har fått nok, da har det allerede fått pågå for lenge. Men som du også kanskje vet, at ofte må man så langt ned for å virkelig ha det dritt nok til at man gidder å virkelig ta tak.

Jeg var virkelig lei av
  • Av å ikke føle meg som meg selv
  • Av å være slapp
  • Å ha for lite energi
  • Av å bli for fort sint og eksplosjonen sto nærmest ut ørene mine og skammen som etterfulgte.
  • Samt jeg følte at kroppen min var liksom for stor til å være min.
  • Jeg følte meg milesvis i fra det som jeg ville være og når jeg så i speilet så var det dessverre ikke så mye egenkjærlighet tilstede. Og siden maten min var bunnsolid så tenkte jeg at her er det andre ubalanser som må ordnes opp i.  Jeg viste ikke helt hvor eller hvordan jeg skulle ta tak i dette.

Etterpåklokskap

mange år senere ( oppdatert 13/5-20) så har jeg jo skjønt i veldig stor grad hvorfor det gikk så ille som det gikk. Bl.a. at jeg glemte å ta vare på meg selv, mens heller prioriterte alle andre.

Jeg fikk anbefalt en helhetlig tenkende funksjonell doktor av noen jeg kjenner.  Makan, for en lege. Hadde alle hatt en slik lege så da hadde det knapt vært sykdom. Han gikk så grundig til verks, tok for seg hele kroppen. Alle symptomer. Her skulle ingenting forbli usagt. Det ble tatt en drøss med blodprøver. Og disse viste forskjellige “brikker” i “puslespillet meg”.

Resultatene

Resulatene viste blant annet en lever som ikke var helt fornøyd, veldig østrogen dominans, altfor mye folat og for mye kobber. Og muligens noe som heter undermethylering. Methyleringsprosessen er noe som skjer i alle celler såvidt jeg har forstått og når man er undermethylert, så får man ikke tilstrekkelig nok methyl molekyler slik at flere sykluser av signaler får gjort seg ferdig.  

Jeg ble anbefalt å prøve ett kosttilskudd som heter sam-e. For å konkret avgjøre om det er under eller over methylering så må en ta en dyr test (På dette tidspunktet var testen kostbar). Det vil sannsynligvis også være indikatorer på blodprøvene at det kan være undermethylering eller ei. Jeg fikk beskjed om at hvis jeg responderte bra på sam-e så var jeg undermethylert. Methylerings ubalanser er ikke noe offentlig diagnose av noe slag, ei heller østrogendominans.  Og forsåvidt så kan begge arte seg ulikt fra person til person, på tross at de heter undermethylering og østrogendominans og har litt fellestrekk.

methylation

Bilde fra Dr Charles Grant sin blogg: http://cegant.com/functional-medicine/under-methylation-may-seriously-affect-your-health

Her er en link til en video, der Dr. Bill Walsh forklarer veldig kort hva undermethylering er. http://www.mensahmedical.com/common-symptoms-of-undermethylation/  Samt http://www.walshinstitute.org/ er også en side som også har mye informasjon. om dette.

Tiltak

Andre konkrete tiltak var å ta sink tilskudd for å balansere ut for mye kobber i blodet. B6 skulle jeg også ta, C vitamin og  magnesium skulle jeg også øke. Nå skal det nevnes at dette her er ingen oppskrift for alle som tror de kanskje har undermethylering og østrogendominans. Alle`s biokjemi er unik og det som funket på meg, funker nok ikke på alle andre.  Så viktigheten av å få hjelp av kompetente folk kan ikke understrekes nok.

Vanligvis så er det ikke gjort i en håndvending å gå fra misfornøyd og lite overskudd til noe fantastisk mye bedre. Somregel så er symptomsbildene kompliserte og det er virkelig lurt å få hjelp av noen som har erfaring. Har du lyst på hjelp av meg, så kan du lese mer her.

Det jeg vanligvis spiste i forkant av dette legebesøket: Semi lavkarbo, tradisjonsrik mat med masse økologiske grønnsaker, litt frukt, litt surdeigsbrød (med masse økologisk smør på), så langt det lot seg gjør økologisk kjøtt og alltid villfanget fisk. Litt paleo bakst med kokosmel/arrowroot/tapioka og kokossukker innimellom. Men dog ingen store mengder. Og smør + surnete økologiske meieriprodukter ( Melkekefir og rømme)

Pga crp  ( C-reaktivt protein) nivået var  forhøyet og ingen åpenbar kilde til denne inflammasjonen, så er det indikator på at kroppen er litt “betent” for å si det enkelt. Og det er ingen ønskelig situasjon. CRP lages og skilles ut i fra leveren og det stemte med flere andre symptomer at leveren trengte litt støtte på å ordne opp.

Alle vinkler og retninger

Jeg samarbeidet med en veldig kompetent helhetstenkende akupunktør og homeopat og kom meg videre i puslespill leggingen. Jeg fikk foreskrevet noe homeopatisk for østrogendominansen, to forskjellige (en homeopatisk og ett er vanlig kosttilskudd) for å styrke leveren med. Tanken var å hjelpe kroppen med å støtte den fra flest mulige vinkler og retninger.

mat6

Justerer maten litt

Rett og slett legge mest mulig tilrette for kroppen og bedringen:

  • All korn er kuttet ut inntil videre (dette merket jeg på magen at selv om det var surdeig så var det ikke noe kroppen min kunne nyttegjør ordentlig)
  • Passer på å ikke spise for mye frø og nøtter da det gir hos meg økt inflammasjon pga omega6/3 balansen.
  • Jeg drikker kun vann og  økologisk melkekefir, te eller bulletproof kaffe.
  • Spiser moderat mengde protein og mye fett. Kroppen min trives best på ett typisk lchf kosthold.
  • Jeg spiser så mye grønnsaker jeg kan og har i hus og alltid noe fermentert hver dag.

Dog ikke for mye, for all fermentert mat og drikke inneholder histaminer. Og histaminer i kombinasjon med undermethylering er lite ønskelig, fordi:

Methylering

Methylering er en prosess der methylgrupper blir donert til forskjellige “biter” av dnaet, proteiner og andre molekyler for å hjelpe de til optimal funksjon.  Hvis histaminet ikke blir prosessert med riktig tilsvarende mengde med methyl så vil det samles opp histamin i blodet ( i de hvite basofile blod legemene, disse kan gjenspeile om det er inflammasjon i kroppen) også akkumuleres opp i noen hjernens neuroner.

Dette kan igjen forårsake  lave nivåer av to viktige nevrotransmittere; nemlig “feel good” hormonene; Serotonin og dopamin. 

Samtidig så er det viktig å påpeke at det er flere typer av methylerings ubalanser, bl.a. en som er forårsaket av en genmutasjon som har fått navnet MTHFR, og dette er forkortet fra: Methylenetetrahydrofolate Reductase.  Denne linken kan være grei å lese om dette.

Superfornøyd med helse og livet

Tilbake til det egentlig dette innlegget handler om, nå for tiden er jeg  superfornøyd med livet mitt og hvordan jeg har det med meg selv, jeg har masse overskudd. Min selvfølelse har jeg jobbet masse med og er nå sikker i min sak, jeg kan se meg selv i speilet og tenke store flotte kjærlighetsfylte tanker om meg selv og være ordentlig stolt av den jeg er og hva jeg har fullført og gjort i livet mitt til nå.

Kroppslig størrelse og vekt er bare ett biprodukt av hvordan jeg har det og hvordan jeg behandler både kroppen min og sjela mi, med kjærlighet og omsorg.

Jeg har kun en kropp og ett liv, jeg vil ha det best og gjøre det best. Og dette er min vei fra misfornøyd og lite overskudd til det motsatte!

The Ideal you, Silje Vassøy, kulde, helårsbading

Pr 09/2022 så har jeg allerede hjulpet over 100 damer med å virkelige oppgradere både helsen, livet og forholdet til seg selv. Les gjerne mer om de andre coachingtjenestene jeg tilbyr her.

Ps. Hvis dette resonnerte med deg og du digget det du leste!
Del det gjerne på facebook, slik at flere av dine nære og kjære kan få nytte av det
eller send det rett til en vennine som trenger å lese akkurat dette.

Bli gjerne med på høstens beste kurs for damer som deg, som har ønsker å spille mer på lag med kropp og hormoner! (Hør hva Maria sier om Stress & Syklus kurset i hennes liv)

Kilde:

Hvorfor godta halvveishet?

Halveishet, The Ideal you, Silje Vassøy

Hvorfor godta halvveishet eller middelmådighet?

Har du akseptert livet ditt for det det er, litt sånn middelmådig?
Om du er helt ærlig med deg selv, er livet ditt halvveis? Eller mer enn halvveis?
Du syns det kunne vært bedre på så mange punkter, selv om det er helt greit i de fleste.
Du har kanskje akseptert at magen din skal alltid være vond etter måltid, oppblåst som en ballong.
Og at du kan ikke dra ett sted uten å vite hvor toalettet er.

Hva er innafor å godta?

Eller du hare godtatt at forholdet til deg selv er ikke noe å skrøyte av og de ordene du sier til deg i speilet er ikke de samme som du later som, når du er med andre.

Muligens har du bare godtatt at leddene dine skal være smertefulle og veldig hovne?

Uansett om ditt liv er slik eller annerledes ?
Så føler du ikke helt deg selv..

Mange forteller meg om at de føler at de har mistet litt av seg selv etter de ble mor/mamma. Hverken det er eller andre ubalanser er noe du faktisk MÅ godta.
Fordi

Det er aldri forsent å snu eller starte på ny

Noen damer forteller også om at de har blitt så vant med utfordringene og begrensningene sine at de har forsont seg med at livet er dette og at det nok ikke bli bedre.. (Ønsker du ikke mer for livet ditt?)

Har du også en liten ulmende flamme i magen for at det er noe mer der ut for ditt liv? At dette kan ikke være “alt” livet har i by på? Slik som meg da jeg startet denne bloggen.

Jeg vet for min egen del, så vil jeg leve livet mitt maksimalt.
Jeg vil ha det best, jeg vil gjøre det best i det jeg velger å gjøre, jeg vil slappe av godt og jeg vil ha kvalitets tid med mine nærmeste.

Sett i det store bildet så er vårs levetid her på jorda veldig liten, en bitte liten brøkdel av den totale tiden. så hvorfor sløser vi den bort på dårlig helse, for mye negativt stress, kjip jobb.
En kjæreste/felle som ikke behandler sin nærmeste som den burde.
Hvorfor sløse bort livet med å spise mat som gjør deg syk?

Her på denne bloggen vil jeg skrive om hvorfor, hvordan og hva du kan gjøre for å leve ett friskt, nærende og rikt liv til det fulle!

Og jeg vil avslutte med å si; invester i det livet du alltid har ønska deg, det er kanskje ikke alltid lett, men det er verdt det.

Les hele helsereisen min her for å få inspirasjon til din egen reise. Bli gjerne med i ett voksende fellesskap i facebookgruppen min Løft.