fbpx
+

Den første babymaten

En ting er å forberede kroppen på ett svangerskap for å legge alle forholdene til rette for den lille spiren, men en annen ting er hva etter fullamming? Når du skal “outsource” en del av næringen til den lille.  De lærde strides om det er 4 eller 6 måneder med fullamming som anbefales, jeg personlig holder en knapp på 6 måneder, fordi babyen har noe som heter virgin gut. Les mer her.

Jeg synes morsmelk er virkelig fantastisk, på alle mulige måter. Bare det at kroppen din skreddersyr den perfekte næringen for akkurat ditt barn på det tidspunktet du gir. Er barnet forkjøla, ja så lager Mors kropp antistoffer som gjør at den lille blir raskere frisk, helt magisk spør du meg. Amming er også supert for tilknytning (noe som står mitt hjerte nært <3) og alle disse fordelene + mange fler er med å bidrar til at jeg velger å amme mitt barn som en stund blir 2 år. Og jeg er stolt av det. Jeg gir det beste til mitt barn, vi koser oss og hun elsker “mek” som hun sier.

unnamed (2)

Hva kan man gi om man vil unngå Nestlé og andre ferdig-grøter? Om man tenker næringstett og rikt? og ikke minst lettfordøyelig for en liten mage, med naturlige næringsstoffer babyens kropp vil faktisk kjenne igjen og kunne utnytte. Og ifølge flere bøker og jeg har lest mange, så er det de to nedenfor jeg synes er mest solide. Og dermed har blitt lest i mest og lagt mest oppskrifter fra.

 

Bøkene kjøpte jeg på adlibris, her og her.
Leser du disse to fra perm til perm, så for du en solid forståelse om hvorfor og ikke minst hva man gjør.

Tilbake til hva konkret vi gjorde med den første maten til E da hun var 6 måneder, da feira vi halvt-årsdagen med å gi henne eggeplomme, rå. Fordi de helt fantastiske næringsstoffene i eggeplomme er mest tilgjengelig og lettopptakelige om du spiser eggeplommen veldig bløtkokt eller rå.

OBJE7941

Og tankegangen bak Super nutrition for babies konseptet er at man skal gi en matvare om gangen i 2-3 dager for å ha enkelt muligheten til å se etter en eventuell reaksjon.  Og etterhvert som man har gitt en matvare til barnet sitt i noen dager og det gikk fint så går man videre til neste matvare.

Eggeplommen kan også serveres sammen med andre matvarer, eksempelvis avokado, banan eller rå lever. Den kan blandes, oppå eksempelvis yoghurt etterhvert eller grøt på bløtlagt/surnet havre når barnet er endel større.

Det vi så ga er kraft og hjemmelaget surkål i forskjellige varianter. Og ofte på denne tiden så laga jeg kombinert frokost til begge oss to og da kunne den se slik ut som dette:

IMG_1234

Bestående av fra venstre til høyre: stekt eggeplomme i ghee, stekt Grøstad gris pølse og i ghee sammen med rødkål, kraft i koppen, lever og skje i beger og kombucha (fermentert te) i glasset.
Mest mulig næringstett med viktige næringsstoffer for både min kropp og ammingen jeg gjorde, men og at det lille E spiste på den tiden var så næringstett på essensielle næringsstoffer som mulig.

Ser du noe babygrøt på noen av bildene mine? nei og niks. Jeg har lært veldig mye om hva korn kan gjør i kroppen om kroppen ikke klarer å bryte ned bestanddelene. Og selv om det er enkelt og praktisk så er det dessverre ikke det beste for babyen. ( fra mitt ståsted).
Jeg velger ekte naturlig mat som ikke har en innholdsfortegnelse, som er naturlig rikt på gode næringsstoffer. Ikke noe kjøpegrøt som er beriket med det ene og det andre. Og disse prosessene har mer eller mindre skjedd i ett laboratorium

Og dessverre så er det vanskelig for kroppen (spesielt babykroppen) å gjenkjenne disse næringsstoffene som de prøver å etterligne. Og kornet om det ikke surnet eller bløtlagt kan også by på utfordringer.
Babyen mangler nødvendig enzym (amylase) som må til for å bryte ned korn/grøten. Og ufordøyde biter av korn kan komplisere helsen til en baby/barn. Det kan blant annet lage en ubalanse i bakterie-koloniene, være med å bidra til økt mat-sensitivitet/intoleranse/allergi, humørforandringer, mal-absorpsjon og bidra til økt lekk tarm (permeabilitet). Jeg velger å gradvis innføre skikkelig tilberedt korn nå når hun nærmer seg 2 år. Hun har fremdeles litt eksem, som blusser opp ved stress for hun (: utviklings sprang, vokse byks og sykdom.) Og i slike periode da det er litt mer hissig så passer vi ekstra godt på hva hun spiser som alternativ til korn. Til nå har hun smakt litt surdeigsbrød, men ikke noe mengde.  Og vi har kombinert Baby led

""Neste innlegg blir om hvordan man kan spise seg frisk fra eksem og hva som faktisk skjer i tarmen med eksem og andre hudlidelser. For det er nemlig i tarmen magien skjer <3

 

 

http://www.foodrenegade.com/why-ditch-infant-cereals/

http://fedon.no/klinikk/behandlingsomrader/mage-tarm-problemer/lekk-tarm/

 

Digg frokostpudding med styrkende gelatin

Pudding / dessert til frokost?

Variasjon er innmari fint, til alle måltid. Stekt egg er for all del superdigg. Men ikke hver dag. Derfor er denne pudding – oppskriften ment som ett av flere alternativer slik du kan variere mellom hvilken næringsrik mat du vil spise.

Panna cotta er en digg og søt dessert pudding. Dette er en slags supersunn, mettende og næringsrik oppgradert versjon av panna cotta.

Bulkproduksjon av frokostpudding

Jeg lager innimellom en stor porsjon for å ha til flere dager, den kan brukes til alle måltider og hvert fall til dessert. Oppskriften kan både opp og nedjusteres alt etter hva man har i hus eller etter behov.

Denne oppskriften er jo bare 1 av veldig mange andre oppskrifter jeg også har laget, husk å ta en titt her for hele kokeboken min ( oppslagssiden)

Oppskrift på digg frokostpudding:

1,5 L ferskmelk/kokosmelk
4 ss økologisk meierismør ( kan byttes ut med ghee)
5 ss kokosolje, jeg bruker denne 
15 ts gelatin, jeg bruker denne
10 ts Kollagen, jeg bruker denne
0,5 ts med Vaniljepulver, jeg bruker denne
Søtning etter smak, jeg brukte 4 dråper med vanilje stevia

10 Økologiske eggeplommer ( kan sløyfes om du ikke tåler egg)
4 ss MCT olje, denne liker jeg best 

Gjør så her:

  1. Varm melka og vaniljen slik at det er rett før det koker,  pisk inn gelatinen og kollagenen, ha oppi smør og kokosolje. Sett den til avkjøling, imens knekker du 10 egg og tar du plommene i en egen skål, og heller oppi mct olje. 

2. Når det har kjølt seg nok ned at det nærmer seg fingervarmt, da helles eggeplommene og mct olja oppi og du stavmikser til det er smooth. Næringsinnholdet i eggeplommene blir bevart om den ikke blir kokt.

3. Settes til videre avkjøling i porsjonsglass ( enten små syltetøysglass eller tomatpureglass)

Nytes med eplemos, syltetøy, rørte bær, pisket krem, hakkete nøtter, hemp-frø eller liknende oppå. Superdigg for både store og små.

Frokostpudding, the ideal you, Silje E Vassøy, styrkende gelatin

Hvorfor er denne så god for magen? 

Gelatin og kollagen har ulike aminosyrene som kan bidra med blant annet å reparere om det er lekk tarm. Vedlikehold og opprettholdelse av generell tarmhelse og ikke minst den nødvendige tarmbevegelsen, som kan øke magesyrenivået.

Altså alle ingrediensene i denne puddingen har en god nytte for hele kroppen, i tillegg til å smake digg.

Nyttige ingredienser i frokostpudding

  • Gelatin inneholder en aminosyre som heter glycine. Glycine er en antagonist i forhold til noreadrenalin ( stresshormon), så er det mange som sover bedre.

Linker slik at du kan lese mer om hvorfor gelatin er veldig gunstig:

https://chriskresser.com/5-reasons-why-even-vegetarians-need-gelatin/
http://fedon.no/klinikk/behandlingsomrader/mage-tarm-problemer/lekk-tarm/
https://www.westonaprice.org/health-topics/why-broth-is-beautiful-essential-roles-for-proline-glycine-and-gelatin/

+

Hemmeligheten bak friske, sunne og knaskede fermenterte gulrøtter

Fermentert gavepakke fra naturen

Silje E. Vassøy, Coach, fermenterte gulrøtter

Fermenterte gulrøtter har lenge vært en av mine favoritter! Og dette er hvorfor: Når noe som er såå digg og knaskete og så utrolig sunt og bra for tarmen. Ja da er disse fermenterte gulrøttene er nærmest en gavepakke <3

Først av alt; Hva er fermentering?
Fermentering er som oftest en anaerob prosess hvor de organiske syrene brytes langsomt ned, det du fermenterer blir da lettere å ta opp og utnytte for kroppen, samt i den kjemiske prosessen vil det også dannes noen meget gunstige vitaminer bl.a. K2.

Og for å snakke om de gode bakteriene, mulig det viktigste med hele fermenterings-prosessen; La oss si at du spiser 10 “knaskerøtter”, 2 ss sauerkraut til ett måltid og drikker 1 glass med kombucha etter måltidet. Du vil da gi kroppen din veldig mange gode bakterie sorter og i magesekken der den sterke magesyren er, så vil den bryte ned ca 70% av de gode bakteriene, men da gjenstår allikevel 30% av bredspektrete bakterier som omsider kommer ned til det forjettede land, nemlig tarmene.

Hva skjer i tarmene når man spiser noe fermentert?

I tarmene er det store kolonier av forskjellige bakterier.  Det kan faktiske sammenliknes med ett nabolag med både lovlydige og ikke så lovlydige beboere. Faktisk så trenger man begge deler.

Flere av bakterie-koloniene er i gråsonen, de er begge deler. Det kommer nemlig an på om det er noe som heter DYSBIOSE i tarmene dine. Dysbiose er ett annet navn for ubalanse. Så om det er en eller flere sorter som har fått lov til å formert med seg ut av “kontroll” i forhold til de andre bakterie-sortene.

Ved å jevnlig (helst hver dag) innta noe fermentert. Så holder du “beboerne” dine lovlydige og den gode balansen er med å gjøre deg glad.

Silje E. Vassøy

Fermentering i praksis

Fermentering i min erfaring er ikke der man trenger å veie på grammet, men heller forholde seg til rett forhold mellom ingredienser.

Barna mine har fått fermentert mat fra tidlig av, spesielt hun yngste.

Oppskrift på verdens beste knaskerøtter

Silje E. Vassøy, Coach, fermenterte gulrøtter

1 kilo gulrøtter, skrellet og kuttet i ca 1 cm brede skiver, jeg liker å skjære diagonalt.
1 matskje havsalt til 1 liter vann
2 fedd hvitløk
ca 2 cm ingefær

I en slik 1,6 liters krukke fyller jeg gulrøtter ca 2/3 opp. Har oppi hvitløk og ingefær i biter. Så fyller jeg opp med den ferdig lagede saltlaken, dvs 1 matskje ( stor teskje) med godt havsalt i 1 liter vann i en glass mugge.

Heller dette over gulrøttene, men passer på at det er litt luft over og tar igjen lokket som har pakning på.

Så setter du krukka på kjøkkenbenken eller inni ett skap, ikke for varmt og ikke for kaldt. Hos oss på kjøkkenet er det ca 21 grader og det tar ca 3 dager.
På sommeren er det nok litt kjappere.  Det er og viktig å tenke på at dess større/tykkere biter du har, dess lenger tid tar det før det er ferdig fermentert “gjennom” gulrotbitene.

Silje E. Vassøy, Coach, fermenterte gulrøtter

Fermenterte gulrøtter, en liten bit av himmelen

Det er viktig å smake på en gulrot bit ca hver dag frem til den er ferdig. Og i starten vil det smake helt vanlig gulrot inni, mens etter flere dager så smaker det litt mer sprudlende og knaskende.

Dette har vi spist som tilbehør til både frokost, lunsj og middag i flere år. Jeg pleier å fermenterte bøttevis av økologiske gulrøtter når jeg får fatt på .

Husk å sjekk ut alle de andre digge oppskriftene mine!

Trenger du enda mer fermenteringsinspirasjon, så kan jeg røpe at det er Gry som startet min fermenteringsinteresse for mange år siden.

Jeg blir superduper glad om du tagger meg på instagram når du deler bilde av det deilige du har laget som oppskriften er fra min blogg. Jeg er @siljeevassoy på the `gram !

+ Silje E Vassøy, tomatsuppe med kraft

Kraft-Tomatsuppe

Tomatsuppe med kraft = ett helt nytt nivå

Silje E Vassøy, tomatsuppe med kraft

Kraft er virkelig bio-kjemisk magi. Både vonde mager og skrale kropper kan jo gjerne trenge en god dose magi. Kraft er smakfulle, edle og utrolig næringsrike dråper som booster ett hvert måltid!

Her i denne familien så er hjemmelaget tomatsuppe så ettertraktet at husets femåring ønska det som selveste bursdagsmiddagen.

Før vi går til oppskriften av denne næringsrike, varmende og god`følelse økende suppen, så må vi snakke om noe veldig viktig først.

Nemlig kraft!

Hva er kraft?

-Kraft kokes på bein og skrog av økologiske dyr
-Beregn god tid og la krafta putre på lav varme
-Koker du kraft på store bein ( eks, storfe), så kan de fint få en runde til, denne krafta vil da bli endel svakere, men dog veldig potent, næringsrik og god.

Kraft er en av naturens mest komplette næringsdrikk

Silje E. Vassøy – elsker av kraft og annen næringsrik smakfull mat

Hvorfor er kraft så bra?

.Ja, du må koke den, men det trengs ikke ett laboratoriet eller annet veldig fancy utstyr.  

Kraft inneholder fantastisk mye bra næringsstoffer og kan være med å reversere veldig mange sykdommer som har opphav i mage/tarm.  Aminosyrer, glukosaminoglykaner, sporstoffer, vitaminer og mineraler er noe av det du får i denne vidunderdrikken.  

Og for dem som sliter med fordøyelsen så er faktisk kraft glimrende for stimulere fordøyelsen til økt magesyre fordi to av aminosyrene i kraft: glycin og lysin er “bestanddeler” av magesyre, helt genialt spør du meg. (Flere av den bitte litt eldre generasjonen bruker gjerne syrenøytraliserende fordi dem har blitt fortalt at de har altfor mye magesyre. Det syrenøytraliserende ( eksempelvis Link) gjør er å legge ett lokk opp på mageinnholdet og maskerer symptomet istedenfor å adressere årsaken) . Kraft er en næringsrik superkvinne! ( Seff er det en kvinne, hvem andre kan gjøre så mange ting på en gang)

For å koke kraft trenger du:

En stor kjele/gryte, vann, kraftbein og en liten skvett eddik ( rå og ufiltrert)
Putt kraftbeina oppi gryta, klunk ca 2-4 ss eddik, ta oppi vann, gi det ett lite oppkok også la det putre i 2-3 døgn. Det optimale er om det i den prosessen får redusere seg til ca er 1/3 av den mengden det opprinnelig var.

Da er sjansen veldig stor for at den er stiv og full av deilig gelatin.  Dessuten vil den ta 1/3 av plassen om du fryser/kjøler den ned.

Tilbake til den digge suppa..

Oppskrift på Tomatsuppe alla Silje og jentene!
Tomatsuppe med kraft. Silje E Vassøy

Vi brukte:
5 hermetiske firkant bokser med økologiske hakkete tomater
ca 1,8 liter kraft fra frysen, kokt på kyllingskrog og kraftbein av storfe
3 ss smør
2 løk
8 fedd hvitløk
2 ss med tørkede urter fra kjøkkenhagen, økologiske selvsagt; gressløk, salvie, oregano og timian.
1 god neve med spinatblader (fra min lokale øko sjappe <3)
Salt og bitte litt kokossukker for å runde av syrligheten til tomatene

Fremgangsmetode:

Smelt smøret, stek gjerne løk og hvitløk til de er møre. Ha oppi alt annet inkl kraft, kok opp.
La det putre 10 minutter. Bruk stavmikser eller blender og kjør til det er jevnt i konsistensen.
Vi serverte suppa med bløtkokte egg, gulost/ricotta, glutenfri pasta og kanskje litt kraut.

Jentene synes det er veldig gøy å være med på kjøkkenet og lage mat. Og tomatsuppe er en av favorittene. Tilogmed minsta laget dette nesten alene med tilsyn når hun var 4 år.

Sjekk ut alle de andre digge og næringsrike oppskriftene jeg har laget her.

Min middagsfavoritt noensinne må være denne. Og denne suppen er også med kraft og skikkelig perfekt på høsten.

Og den alltid populære franske sjokoladekaken er selvskreven kake og favoritt i alle bursdager hos oss.

Gjerne tagg meg @siljeevassoy på instagram om du dele at du har laget noe fra min blogg. Jeg blir såå glad av å se du bruker oppskriftene mine!

+

Hvorfor vi gjør slik vi gjør, del 2

Ordentlig mat og forholdet til mat

Denne delen handler om vårs forhold til ordentlig mat og vårs relasjon til mat og kos.

Flere som jeg/vi møter, prater med, omgås, i familie med synes vi gjør det i overkant.
For vi er så innmari strenge…

98126843

“Må jo få lov å kose seg, eller?”

“Hvorfor får ikke barna kose seg litt da? med is, kjeks og godteri?

Ja er ikke all mat på butikken sunn?

Det er jo lov å selge det her i Norge,  de er jo så strenge på reglene her i dette landet.
Da betyr det jo at alt som er på butikken er bra.

Disse utsagnene har jeg fått hørt og velger å tro på at folk ytrer sin mening i beste ønske, men det er ikke slik vi tenker.

Verdien av ordentlig mat er stor for oss, fordi blant annet så har vond, fæl barne/atopisk eksem er reversert ved hjelp av kostholdsendringer på begge de to eldste.

eksembein

Hva betyr det å prioritere ordentlig mat?

At vi ikke gir barna godteri på tom mage eller frukt for den slags skyld.
Vi tenker på hvorfor stabilt blodsukker er gunstig for små såvel som store.
Og lager ca 95% av all mat fra bunnen.

Vi oppfordrer barna til å ha tykt lag med økologisk smør på brødskiven sin.

Vi serverer kraft til barna og legger tilrette for at de spiser lever innimellom.

Til hvert eneste måltid som det passer, så serverer vi noe fermentert.

Ja men litt kake og pepsi max skader vel ikke?

Og det som vi nok har fått mest reaksjon på, er at vi ønsker at barna er gode og mette på næringstett og ordentlig mat før de eventuelt får noe søtt.
I den økologiske kjøkkenhagen vårs har vi grønnsaker, urter og frukt og bær og sålangt det lar seg er at vi inkluderer og involverer barna i  økologisk dyrking av i hagen vårs.

I maten vi spiser og serverer her hos oss så er det ingen kunstige søtningstoffer ( aspartam ++), da er det mye bedre med naturlig og lavglykemisk søtning i form av kokossukker og stevia. Og minst mulig tilsetningsstoff. Og vi putter kraft oppi all mat, der den passer inn.

Skal vi kose oss?

Kan man ikke kose seg uten at det skal være mat relatert?  For all del så elsker jeg den koselig følelsen ved å samles rundt bordet med gode venner eller familie til ett godt måltid, hjemmelaga med takknemlighet, respekt, kjærlighet og omsorg.

Kos, takknemlighet rundt middagsbord. Forhold til mat. Ordentlig mat

Respekt og kjærlighet!

Både respekt, kjærlighet og omsorg til både ingrediensene men også til deg selv og de andre som spiser dette måltidet sammen med deg.

For det er nettopp dette som utgjør en av grunnpilarene i The Ideal you.

Om å gi kroppen mat som bidrar til mindre sykdom, mindre vondt og mindre inflammasjon.

En mer fornøyd mage, god metthetsfølelse som varer lenge, ingen sulten-sint følelse om neste måltid blir ikke så kjapt som du håpet på. Du har en klar hjerne, yter bedre, du presterer bedre under press.

Du tilfører kroppen alle viktige næringsstoffer som den trenger for å vedlikeholde, samt reparere og lage nye robuste celler. Hormoner kommer i balanse.

Vi har byttet ut smågodt som kos med klemmer, tilstedeværelse, lesing og kanskje en god dose kiling.

Silje E. Vassøy, mor til 3 jenter

En god helse handler vel så mye om det mentale og de gode relasjonene som maten man putter i munnen og ikke minst hvordan man tenker om maten sin og i hvilken sinnstemning man er i når man setter seg til bords.

Andre viktige elementer for oss med tanke på mat er:

– Stabilt blodsukker -> stabilt humør -> lettere å lære for barn på skole og i barnehage
– Ustabilt blodsukker gir stort negativt utslag her hos oss, hvertfall på 3 av 3 barn.
– Vi vektlegger både pro og prebiotika i naturlig form, for at tarmene skal ha det best mulig og være best mulig rustet til de “inntrengerne” som prøver å komme seg.

Minst 70 % av immunforsvaret sitter i magen din, da er det lurt å passe godt på den.

Silje E. Vassøy

Takknemlighet

Det å praktisere takknemlighet og minst mulig stress rundt spisebordet er noe som er helt fantastisk for både felleskapsfølelsen, tilhørighet men også næringsopptak, metthetshormoner ++

Før var middagene her hos oss ofte preget av trøtte/for sultne/sinte/trøtte barn og stemningen var kjip. Nå når jeg tenker tilbake til etter vi innførte takknemlighetsrunden så har det endret seg til utrolig mye bedre.

Å inkludere barna i matlagingen kan også medføre at de føler større eierskap i maten som serveres, spiser mer, nyter mer og får langsiktig ett bedre forhold til mat. Det å lære å lage ordentlig naturlig mat er en verdi som er ufattelig stor, i en tid hvor mange barn tror fisk og kylling kommer fra “butikken”.

Stresset eller tilfreds før du setter deg til bords?

Er du stresset og har knapt tid til å sette deg ned å spise? Du tenker på tusen andre ting mens du bare trykker maten i munnen din? Da påvirker det fordøyelsen din slik at tarmen ikke tar seg tid til å gjør jobben den egentlig kan.

Derimot er du glad, lykkelig, fornøyd eller takknemlig som er den ultimate “god-følelsen” for kroppen, når du setter deg ned for å nyte en god lunsj eller middag, enten i lag med noen eller alene?  Ja da har tarmene også god tid og mulighet til å ta opp det de skal og du vil få ett bedre utbytte av det du spiser.

Ja slik er det vi prioriterer, for dette er viktig for oss.

Også vil jeg avslutte med å si; nyt, nyt maten din, nyt livet ditt, nyt å være akkurat deg og ha en kropp som enten har det veldig bra eller som har gitt beskjed om at den trenger litt eksta omsorg <3

+

Den berømte bulletproof kaffen

Hører smør faktisk hjemme i kaffe?

Deilig økologisk kaffe + smør og en liten klunk mct olje = himmelen ( Bulletproof kaffe)!
Så ja jeg mener at smør hører hjemme i kaffe. Men ikke kun i kaffe, men egentlig i og til det meste. Smør er godt fett og godt fett innholder både masse næring og masse smak! Og skikkelig fett trenger båd hjernen din, hormonene dine og det er med for å holde blodsukkeret ditt stabilt.

Stortsett så har jeg en bulletproof kaffe hver morgen og innimellom så har jeg perioder uten koffein. Bare så det er nevnt; man kan ikke leve alene på bulletproof kaffe. Den dekker ikke absolutt alt annet du trenger av næring. Jeg passer på å spise mest mulig av all slags forskjellige grønnsaker, godt fett og en skikkelig proteinkilde til lunsj og middag.

Bulletproof = skuddsikker! Jeg kan bekrefte at denne metoden gjør vanlig mørk kaffe enda bedre og etterlater deg i en herlig tilstand hvor du nærmest føler deg skuddsikker!

Periodisk faste?

Veldig mange jeg kjenner drikker denne på morgenen slik som også jeg gjør, men det som jeg har hørt på flere podder og av min gode kompis med utrolig god greie på ernæring er at så mye fett i tarmen på en gang uten så mye annet er kanskje ikke det lureste om du er sensitiv i magen din. Om du spiser noe til, så er det ikke periodisk faste. Så om målet ditt er å ha en strengt periodisk faste så drikker du kun bulletproof kaffe. Men det blir anbefalt å spise noe med fiber til. Når vi har sesong på egendyrkede sukkererter så synes jeg det er helt magisk godt. Men til vanlig spiser jeg jeg noen av de deilige kulene eller kubene!

Slik du ser på bildene så er det ikke bare til slike deilige kuber eller kuler Bulletproof kaffen smaker utrolig godt til. Om du bruker eteriske oljer, så kan jeg tipse om å ha 1 dråpe pink pepper oppi før du stavmikser. Smaker helt himmelsk.

Oppskrift:

Grunnen for at du stavmikser eller har den i blenderen er for å lage en slags emulsjon (altså at du blander fett og ikke fett til en nærmest homogen blanding). Uten å blande ordenlig så smaker det ikke særlig digg.

En base oppskrift er slik:

En stor MØRK kopp kaffe av ordentlig gode bønner, toksinfrie og økologiske
1 ss økologisk gressforet smør ( usaltet)
1 ts MCT olje i starten, deretter kan du øke.

Disaster pants

Hvis du aldri har smakt denne digge drikken før, så vil jeg anbefale å starte i det små. 1 teskje av både oljen og smøret første gang, også gradvis øke etterhvert. Hvis du tar litt av og har oppi formye for fort, så kan du få noe som kalles “Disaster pants” ( bukse tragedie), dette anbefales ikke. (Navnet disaster pants kommer fra oppfinneren av bulletproof kaffe: Dave asprey)

Har du noen digge tips til hva annet krydder eller likende man ha oppi for en enda diggere bulletproof kaffe? Jeg har smakt med kanel, kardemomme, lakrisrot, stevia dråper, men liker aller best pink pepper!

Bulletproof kaffe
+

Min vei fra misfornøyd og lite overskudd til det motsatte.

Jeg er ingen lege eller medisinsk profesjonell på noen måte, jeg er en ivrig bio-hackende Mor/dame som ikke gir opp.  Alt det jeg skriver er min erfaring og hva jeg lært. Og dette gjør jeg for at andre og skal ha muligheten til å lære at det er stort sett alltid mulighet for å ha det bedre eller bli helt frisk. Det er fullt mulig å gå fra misfornøyd og lite overskudd til rett og slett det komplett motsatte..

To ganger har jeg klart det, en ganske så stor bragd. Det er så kult å tenke på. At effekten av riktig mat og rett kosttilskudd for å støtte kroppen i å fikse opp, kan gjør at man reverserer en sykdom/lidelse helt. Det er intet mindre enn fantastisk.

Første gang spiste jeg meg frisk fra psoriasis artritt, en samle-diagnose for både leddgikt og eksem. Dette gjorde jeg for 9-10 år siden.

Men den siste gangen startet forsommeren 2016, da hadde jeg fått så innmari nok:

  • Av å ikke føle meg som meg selv
  • Av å være slapp
  • Å ha for lite energi
  • Av å bli for fort sint og eksplosjonen sto nærmest ut ørene mine
  • Samt jeg følte at kroppen min var liksom for stor til å være min.
  • Jeg følte meg milesvis i fra det som jeg ville være og når jeg så i speilet så var det dessverre ikke så mye egenkjærlighet tilstede. Og siden maten min var bunnsolid så tenkte jeg at her er det andre ubalanser som må ordnes opp i.  Jeg viste ikke helt hvor eller hvordan jeg skulle ta tak i dette.

Etterpåklokskap

mange år senere ( oppdatert 13/5-20) så har jeg jo skjønt i veldig stor grad hvorfor det gikk så ille som det gikk. Bl.a. at jeg glemte å ta vare på meg selv, mens heller prioriterte alle andre.

Jeg fikk anbefalt en helhetlig tenkende funksjonell doktor av noen jeg kjenner.  Makan, for en lege. Hadde alle hatt en slik lege så da hadde det knapt vært sykdom. Han gikk så grundig til verks, tok for seg hele kroppen. Alle symptomer. Her skulle ingenting forbli usagt. Det ble tatt en drøss med blodprøver. Og disse viste forskjellige “brikker” i “puslespillet meg”.

Resultatene

Resulatene viste blant annet en lever som ikke var helt fornøyd, veldig østrogen dominans, altfor mye folat og for mye kobber. Og muligens noe som heter undermethylering. Methyleringsprosessen er noe som skjer i alle celler såvidt jeg har forstått og når man er undermethylert, så får man ikke tilstrekkelig nok methyl molekyler slik at flere sykluser av signaler får gjort seg ferdig.  

Jeg ble anbefalt å prøve ett kosttilskudd som heter sam-e. For å konkret avgjøre om det er under eller over methylering så må en ta en dyr test (På dette tidspunktet var testen kostbar). Det vil sannsynligvis også være indikatorer på blodprøvene at det kan være undermethylering eller ei. Jeg fikk beskjed om at hvis jeg responderte bra på sam-e så var jeg undermethylert. Methylerings ubalanser er ikke noe offentlig diagnose av noe slag, ei heller østrogendominans.  Og forsåvidt så kan begge arte seg ulikt fra person til person, på tross at de heter undermethylering og østrogendominans og har litt fellestrekk.

methylation

Bilde fra Dr Charles Grant sin blogg: http://cegant.com/functional-medicine/under-methylation-may-seriously-affect-your-health

Her er en link til en video, der Dr. Bill Walsh forklarer veldig kort hva undermethylering er. http://www.mensahmedical.com/common-symptoms-of-undermethylation/  Samt http://www.walshinstitute.org/ er også en side som også har mye informasjon. om dette.

Tiltak

Andre konkrete tiltak var å ta sink tilskudd for å balanse ut for mye kobber i blodet. B6 skulle jeg også ta, C vitamin og  magnesium skulle jeg også øke. Nå skal det nevnes at dette her er ingen oppskrift for alle som tror de kanskje har undermethylering og østrogendominans. Alle`s biokjemi er unik og det som funket på meg, funker nok ikke på alle andre.  Så viktigheten av å få hjelp av kompetente folk kan ikke understrekes nok.

Vanligvis så er det ikke gjort i en håndvending å gå fra misfornøyd og lite overskudd til noe fantastisk mye bedre. Somregel så er symptomsbildene kompliserte og det er virkelig lurt å få hjelp av noen som har erfaring. Har du lyst på hjelp av meg, så kan du lese mer her.

Det jeg vanligvis spiste i forkant av dette legebesøket: Semi lavkarbo, tradisjonsrik mat med masse økologiske grønnsaker, litt frukt, litt surdeigsbrød (med masse økologisk smør på), så langt det lot seg gjør økologisk kjøtt og alltid villfanget fisk. Litt paleo bakst med kokosmel/arrowroot/tapioka og kokossukker innimellom. Men dog ingen store mengder. Og smør + surnete økologiske meieriprodukter ( Melkekefir og rømme)

Pga crp  ( C-reaktivt protein) nivået var  forhøyet og ingen åpenbar kilde til denne inflammasjonen, så er det indikator på at kroppen er litt “betent” for å si det enkelt. Og det er ingen ønskelig situasjon. CRP lages og skilles ut i fra leveren og det stemte med flere andre symptomer at leveren trengte litt støtte på å ordne opp.

Alle vinkler og retninger

Jeg samarbeidet med en veldig kompetent helhetstenkende akupunktør og homeopat og kom meg videre i puslespill leggingen. Jeg fikk foreskrevet noe homeopatisk for østrogendominansen, to forskjellige ( en homeopatisk og ett er vanlig kosttilskudd) for å styrke leveren med. Tanken var å hjelpe kroppen med å støtte den fra flest mulige vinkler og retninger.

mat6

Justerer maten litt

Rett og slett legge mest mulig tilrette for kroppen og bedringen:

-All korn er kuttet ut inntil videre (dette merket jeg på magen at selv om det var surdeig så var det ikke noe kroppen min kunne nyttegjør ordentlig)

-Passer på å ikke spise for mye frø og nøtter da det gir hos meg økt inflammasjon pga omega6/3 balansen.

-Jeg drikker kun vann og  økologisk melkekefir, te eller bulletproof kaffe.

-Spiser moderat mengde protein og mye fett. Kroppen min trives best på ett typisk lchf kosthold.

-Jeg spiser så mye grønnsaker jeg kan og har i hus og alltid noe fermentert hver dag.

Dog ikke for mye, for all fermentert mat og drikke inneholder histaminer. Og histaminer i kombinasjon med undermethylering er lite ønskelig, fordi:

Methylering

Methylering er en prosess der methylgrupper blir donert til forskjellige “biter” av dnaet, proteiner og andre molekyler for å hjelpe de til optimal funksjon.  Hvis histaminet ikke blir prosessert med riktig tilsvarende mengde med methyl så vil det samles opp histamin i blodet ( i de hvite basofile blod legemene, disse kan gjenspeile om det er inflammasjon i kroppen) også akkumuleres opp i noen hjernens neuroner.

Dette kan igjen forårsake  lave nivåer av to viktige nevrotransmittere; nemlig “feel good” hormonene; Serotonin og dopamin. 

Samtidig så er det viktig å påpeke at det er flere typer av methylerings ubalanser, bl.a. en som er forårsaket av en genmutasjon som har fått navnet MTHFR, og dette er forkortet fra: Methylenetetrahydrofolate Reductase.  Denne linken kan være grei å lese om dette.

Superfornøyd med helse og livet

Tilbake til det egentlig dette innlegget handler om, nå for tiden er jeg  superfornøyd med livet mitt og hvordan jeg har det med meg selv, jeg har masse overskudd. Min selvfølelse har jeg jobbet masse med og er nå sikker i min sak, jeg kan se meg selv i speilet og tenke store flotte kjærlighetsfylte tanker om meg selv og være ordentlig stolt av den jeg er og hva jeg har fullført og gjort i livet mitt til nå.

Kroppslig størrelse og vekt er bare ett biprodukt av hvordan jeg har det og hvordan jeg behandler både kroppen min og sjela mi, med kjærlighet og omsorg.

Jeg har kun en kropp og ett liv, jeg vil ha det best og gjøre det best. Og dette er min vei fra misfornøyd og lite overskudd til det motsatte!

Ta vare på dere selv og de dere er glad i <3

Kilde:

+

Hvorfor gjør vi slik vi gjør? del 1

Hvorfor?

Oppdatert 13/5-20

Opp igjennom årene vi har vært en familie med 1-2-3 barn. Så har vi fått utallige spørsmål om hvorfor gjør vi det så “vanskelig”? Hvorfor vi prioriterer slik vi gjør. Veldig mange spør og hvor får vi energien/overskuddet ifra? ( Det kan du lese mer om her)

Min oppfatning av det å være foreldre er at alle gjør det beste ut i fra sine forutsetninger og absolutt alle har ulike forutsetninger. Forutsetningene du har er basert på din oppvekst og hvordan du er som menneske og hva som er viktig for deg.

Det beste

Hvorfor vi gjør slik vi gjøre, Mor og 3 døtre.

Vi gjør slik vi gjør fordi vi vil det beste for våre barn (Som alle foreldre vil).

Å inkludere barna mye med på det vi gjør, enten vi lager middag, vasker badekaret, maler hyller, henger opp klær osv er noe vi har gjort så mye vi kan. Barn elsker jo å gjøre “voksenting” hvertfall frem til de når en viss alder, samt så elsker de å lære.

Vi ønsker å tilbringe tid med barna mens de barn. Og siden disse 10,5 årene som foreldre så har vi innsett at tiden går utrolig fort. For oss er det veldig viktig å nyte øyeblikkene og de fine stundene mens de er her.

Dette verdsetter vi:

Ekte kvalitetstid der foreldrene er fullstendig tilstede og ikke gløtter ned i en mobil. Stunder hvor barna blir inkludert, sett, hørt, får masse kos. Dette resulterer ofte i harmoniske glade barn. Men andre ganger så sklir det ut og blir skriking uansett. Barn har like lov å ha en dårlig dag som oss voksne.  SFO har ikke vært aktuelt for oss. Hverdagen gjør at vi er allerede nok vekke fra barna i løpet av dagen, så når det er mulighet til å være sammen så er vi det. Vi er takknemlig for at vi har hatt muligheten til å jobbe redusert, fått en hel del hjelp fra familie. Slik at vi kan da tilbringe masse herlig tid sammen med de.

Vårs filosofi:

Det er nå jentene vårs trenger at vi faktisk er her på det nivået som vi er, de vil ikke trenge det samme hverken i oppfølging og omsorg når de er 18/20 år.

Matglade jenter som baker pepperkaker

Maten da?

Maten, kanskje noe av det aller viktigste? I vårs hverdag så er ihvertfall det en solid bautastein. Vi lager ren og ekte mat med naturlig ingredienser, som legger tilrette for en god energi som varer, stabilt blodsukker, god lek og læring.

Vi har tre barn, nå 10, 8 og 5 år. Og på disse 10 årene har vi lært masse. Vi startet med Hipp grøt og middags glass til hun eldste, det utviklet seg til bedre ferdiggrøt fra iherb og hjemmelaga middags glass til hun mellomste. Og minsta da, hun har ikke fått noen form for babygrøt, hun startet nemlig med å spise eggeplomme og rå lever.

Snakk om forskjell

Poenget mitt med dette er at alle starter en plass og “har” en vei å gå om de velger å gå den. Og en så stor endring i tankesett og handlingsmønster tar tid.

Økologiske surdeigsbrød

Husbonde og faren i huset: Oddvar baker surdeigsbakst. Vi koker kraft på det som kan kokes kraft på. Vi prioriterer økologisk mat såfremt økonomien tillater det. Jeg fermenterer masse grønnsaker og alle fem spiser dette daglig. Jeg lager melkekefir av lokal økologisk ferskmelk rett fra bonden. Lager kombucha og vi drikker det istedenfor brus.

Vi sørger for og legger til rette for at barna får den søvnen de trenger (og det merkes VELDIG fort når det sklir ut) og noen syntes vi er for strenge med akkurat dette. Men for barn som er i mye aktivitet store deler av dagen og skolebarn som skal lære alt mulig og helst huske alt i etterkant så er søvn veldig viktig.

I min familie så er det kanskje ikke de heldigste genene, jeg har hatt psoriasis artritt/revmatisk artritt ( og har reversert dette) og egentlig alle 3 jentene har/hatt atopisk/barneeksem. Mer informasjon om hvordan vi fikset eksem på alle 3 finner du her.

20140705_080521

Vi tenker helhetlig at ordentlig hjemmelaga mat av skikkelig ingredienser, nok fett (ordentlig mettet fett fra glade økodyr og kokosolje) , veldig lite raffinerte karbohydrater, masse grønnsaker (gjerne dyrka ute i hagen vårs), vi drikker kraft innimellom, og mye pre og probiotika ( gode bakterier til tarmen og mat til bakteriene i tarmen), samt lite ( i vårs øyne unødvendige) kjemikalier og ett generellt godt liv med gode relasjoner .
Masse gode klemmer gjør også godt for ett godt og solid immunforsvar og nettopp det å ha det skikkelig godt.

Ekte matglede

Matglade og harmoniske jenter som koser seg med middag ute

De to eldste er her 2 og 4 år og synes det er veldig deilig å spise middag ute.

Vi prøver også å lære dem både egenkjærlighet og nestekjærlighet, samt å  ha strak ryggrad og ikke minst være trygge på hvorfor vi gjør det vi gjør.

plukk og miks , tapas middag. Forskjellig sunn mat.

Selv om vi er over gjennomsnittet nøye på hva vi spiser ( og egentlig hvorfor) så lider vi overhode ingen nød. Vi storkoser oss med mat som gjør oss bedre og holder oss friske.

Avslutningsvis av del 1, vil jeg si at dette er overhode ingen form for kritikk til andre som gjør annerledes. Dette er nemlig hvordan vi gjør det her hos oss. Du og alle andre gjør det beste ut i fra dine/sine forutsetninger,

Du kan lese neste del her.

+

Hvorfor godta halvveishet?

8074490_m

Hvorfor godta halvveishet eller middelmådighet?

Har du akseptert livet ditt for det det er?
Du syns kanskje livet ditt er helt greit, selv om det er egentlig mange aspekter av livet du skulle ønske du kunne forbedre.
Du har kanskje akseptert at magen din skal alltid være vond etter måltid, oppblåst som en ballong.
Og at du kan dra ett sted uten å vite hvor toalettet er.

Muligens har du bare godtatt at leddene dine skal være rød flammete og veldig hovne?

Uansett om ditt liv er slik eller annerledes ?
Så føler du ikke helt deg selv..

Mange forteller meg om at de føler at de har mistet litt av seg selv etter de ble mor/mamma.

Det er aldri forsent å snu

Noen damer forteller også om at de har blitt så vant med utfordringene og begrensningene sine at de har forsont seg med at livet er dette og at det nok ikke bli bedre.. ( men det er feil)

Jeg vet for min egen del, så vil jeg leve livet mitt maksimalt.
Jeg vil ha det best, jeg vil gjøre det best i det jeg velger å gjøre, jeg vil slappe av godt og jeg vil ha kvalitets tid med mine nærmeste.

Sett i det store bildet så er vårs levetid her på jorda  veldig liten, en bitte liten brøkdel av den totale tiden. så hvorfor sløser vi den bort på dårlig helse, for mye negativt stress, kjip jobb. En kjæreste/felle som ikke behandler sin nærmeste som den burde.
Hvorfor sløse bort livet med å spise mat som gjør deg syk?

Her på denne bloggen vil jeg skrive om hvorfor, hvordan og hva du kan gjøre for å leve ett friskt liv til det fulle 🙂

Og jeg vil avslutte med å si; invester i det livet du alltid har ønska deg, det er kanskje ikke alltid lett, men det er verdt det <3