Ceviche allà Silje

Alle de deilige smakene som utgjør magien med mat

I mange lands deilige og typiske kokkekunst, så er det ett avbalansert smaks-bilde mellom de fem smakene; surt, salt, sterkt, søtt og umami. Ett veldig godt eksempel her er jo den fantastiske thailandske maten.  Sunn og næringsrik/tett mat trenger overhode ikke å være kjip og kjedelig.

Ceviche <3

Ceviche stammer fra Latin-Amerika og er nasjonalretten i Peru. Den finnes i utallige varianter og med ulike ingredienser, men dog noen fellestrekk er det. Nettopp fordi det er sitrus marinert fiske/skalldyr rett.

Min versjon er basert på min smaks palett, hvor jeg prefererer surt og sterkt ovenfor søtt.  Ditt og mitt viktigste redskap/verktøy på kjøkkenet er definitivt tunga/hjernen 🙂
Man MÅ alltid smake seg til! Masse næring, prebiotika ( løk og hvitløk) og andre godsaker utgjør nemlig denne smaks eksplosjonen.

The ideal you, Ceviche

Oppskriften er som følger

Nok til 3 sultne

Jeg begynner med å choppe alt av grønnsaker og frukt før jeg til slutt tar fisk og renser rekene.

1/2 rødløk, finhakket smått
2 store fedd hvitløk, finhakkes smått
ca 1×2,5 cm bit av ingefær, skrellet og finhakkes smått
en liten neve koriander ( Siden jeg var tom i kjøkkenhagen, så måtte jeg kjøpe slik en liten pose på butikken, og det var litt for lite), finhakkes
1/2 stor mango, skjæres i ca 1×1 cm biter

( du kan og ha oppi en finhakket paprika og ett par chilli om du har lyst til det)

Saften av 3 store sitroner og 3 lime helles over. Jeg ruller dem alltid kraftig på kjøkkenbenken før jeg deler dem i to, da blir det mye enklere å skvise ut av saften.
Litt salt og stevia/søtt som smakes til.

ca 550 torskefilet som ikke har vært frossen, ta ut eventuelle ben og skjær i ca 1x1cm biter
Ca 300g reker skrelles og eventuelt choppes litt.

Bland alt veldig godt og la det stå på kjøkkenbenken 30-60 minutt. Du vil se at det er ferdig når fiskekjøttet ikke lenger er blankt, men hvitt. Da har sitrussaftene “kokt” fiskekjøttet med en prosess som heter denaturering av proteinene. Jeg vil presisere viktigheten med ferskest mulig fisk/reker og høyest mulig kvalitet på de andre ingrediensene for best resultat.

 

Jeg serverer denne med hjemmelaga surkål med eple og ingefær, guacamole og eventuelt tortilla chips for å “scoope” opp alle godsakene. Denne retten passer perfekt til både hverdag og fest og kan lett bli festens høydepunkt med en kompanjong iform av en medium søt økologisk prosecco/Cava. Og sannsynligheten for at frisk og lett øl også passer til er stor. Eller en deilig frisk kombucha. Jeg vet hva jeg vil feire med neste gang en anledning byr seg.

Guacamolen jeg lager, som jeg ELSKER og som passer til nesten alt:

2 store avokadoer
2 ss MCT/brain Octane
2 ss sitronsaft
1 stort fedd hvitløk, super småhakket
1 god kvast med koriander, finhakket
ca en liten ts salt

Stavmikses og nyyytes <3

Om du vil sjekke ut resten av oppskriftene mine, så klikker du her 🙂

Del denne retten med noen du er glad i, da smaker den nok ekstra godt.

 

38425208_10156330242376047_2030616814781726720_n
PS: Min Mor kan vitne om at denne her er skikkelig god <3

Bare se denne sms`en jeg fikk av hun etter hun hadde fått med seg litt ( tydeligvis for lite) hjem igår kveld.

Leave a Reply