Når vårsola treffer meg så får jeg enda mer lyst på friske spenstige smaker og denne krauten faller virkelig inn i den kategorien. Og noen smaker passer så fantastisk bra sammen at resultatet bare må bli intet mindre enn pur magi <3
Slik er det hvertfall med ingefær og hvitløk sammen med gulrot.
Det er liksom digg uansett <3
For to dager siden satte jeg denne batchen med gulrotkraut, altså melkesyregjærede gulrøtter. Det er ingen melk i, men det er typen bakterier som er representert i navnet.
Disse probiotiske godsakene er gull for tarmen og det er lurt å hvertfall spise noe fermentert hver dag. Aller helst til hvert måltid. ( Men mindre du har en stor histamin-utfording, da lyder pipa en helt annen lyd, for ved fermentering så økes ofte histamin nivåene)
Vårlig gulrotkraut
Jeg brukte til 1 1,4L glasskrukke fra Ikea og nesten ett helt 0,5L glasskrukke fra Ikea:
ca 1,8-2 kg økologiske gulrøtter, skrellt og raspet grovt
6 fedd med økologisk hvitløk, rens og finhakk
1 halv stor bit (ca 1,5cmx3cm) bit ingefær, denne også økologisk 🙂 Skrell og finhakk smått
ca 1-1,5 matskje ( mellom teskje og spiseskje) med uraffinert havsalt
Alt dette has oppi en bolle og knas til du merker at gulrøttene begynner å slippe væske.
Kan være lurt å ha på engangshanske for man blir virkelig oransje. Ser ut som en veldig dårlig fake tan 😉
Putt det oppi glass og press ned så mye at væsken er over gulrøttene og det. gjerne ha en stein eller ett kål-blad slik at det forblir under væska.
Jeg sjekker ( dvs smaker) ca hver dag frem til det er ferdig. og vanligvis er det 4-5 dager på denne type ferment. Men det avhenger av temperatur, +++. Så det er best å prøve seg frem.
Jeg smakte nettopp og det er godt på vei, men jeg gleder meg skikkelig til om ca to dager 🙂
Står det i kjøleskap eller på kjøkkenbenk i 4-5 dager, mens du venter på at det skal bli ferdig? Og hvor lenge holder det seg etter at det er ferdig? 🤓
Hei Christine 🙂 I kjøleskapet så holder det seg hvertfall 6 måneder eller mer. Og ofte smaker det bedre når det har stått lenger og 🙂
Flott, takk for svar! Men de 4-5 dagene frem til det er ferdig – står det da i romtemperatur eller kjøleskap?
Romtemperatur. Jeg sjekker jevnlig om når den er ferdig. da smaker den på en måte “gjennomsprø”. Litt avhengig av temperatur så er det ca 4-6 dager.