fbpx

Hva kan du spise for å bli friskere? 2 ulike ukesmenyer

Silje, hva skal jeg spise da?

Jeg har hørt dette: Ja men hva kan jeg spise da? flere ganger enn jeg husker. Så mange damer med helser de har utrolig lyst å forbedre. Og maten, det er ett skikkelig godt verktøy. Tarmen din er nemlig en vugge for friskhet, energi, såvel som sykdom og lidelse.

Det er ikke ett fett hva du spiser

Kroppen din har aller mest lyst å være i balanse ( Homeostase) og det er desverre enkelt å forskyve den balansen til å bli ubalanse som arter seg i sykdom og lidelser. For å hjelpe kroppen å komme i balanse igjen og at den har tilgjengelig det den trenger for å helbrede/lege/fikse og reparere, så er nok mitt beste tips å spise ren mat som er ingredienser og minst mulig av den maten som har drøssevis av ingredienser.

Det er heller ikke ett fett hvordan du spiser

Spiser du på farta, så kan det hende at du har lagt merke at det du spiste legger seg som en sten i magen etterpå. For nå du stresser så prioriterer ikke kroppen energi til å fordøye det som kommer i magesekken. Stress ved middagsbordet vil også gjøre litt av det samme. Det aller beste er å roe seg ned, se på maten, sette pris på maten, lukte på den, glede seg til å smake. Før du spiser den.

Forslag til gode ukesmenyer

Alle coaching kundene som jeg har hjulpet med helsen har på ett tidlig stadie vært overveldet i varierende grad. Alt fra hva du må kutte ut ut å spise, hvor streng microbiome dietten er de første 3 ukene, tilskudd med pro og pre biotika. Samt styrke tarmen og alt det andre. Nei det er ikke lett, men det er helt klart verdt det.

Dette forklarende innlegget her er for deg som vil bedre helsen din med skikkelig mat, som er litt matlei og vil ha litt påfyll av inspirasjon. Eller at du faktisk er under mine coaching-vinger og jeg har sendt deg hit for at du skal planlegge din mat med mer letthet og glede.

Å planlegge hva du skal spise er veldig lurt

Jeg planlegger somregel hver søndag hva vi skal ha til middag hver dag i kommende uke og hva som må handles inn.  Vanligvis så har vi en stor middag iløpet av helga, med rester nok til en middag til en dag i uka. Vi er glade i å finne nedsatte datovarer eller andre kupp/tilbud av høy kvalitet.

Siden vi lager nesten alltid alt fra bunnen, så er planlegging virkelig en nøkkel. Lager stort når vi først lager noe og fryser ned porsjoner.

Hva kan du spise til frokost og lunsj da?

Frokost: Mange digger Bulletproof kaffe , chiapudding, frokostpudding, granola med kokosyoghurt, rødbetlatte, stekt egg med grønnsaker til eller vente litt om du ikke er sulten.
Lunsj: Bløtkokt egg med smør og salt på, middagsrester. Det som er ramset på frokost. Pannekaker, eggerøre, omelett eller en herlig tykk smoothie spist med knasende granola, frø og nøtter oppå. Grøt.
Leverposteien er også utrolig digg.

  • Julelatte, the ideal you
  • The ideal you, kremete rødbet latte
  • Silje E Vassøy, coach, grøt til glede og mett mage

Hva har du lyst å spise til middag, kjære?

Her få du se 2 ulike ukesmenyer med en blanding av enkelt og litt mer tidkrevende.

Uke 1: Spis i sesong

The ideal you, Silje E Vassøy, matglede, mat for sunn kropp, reversere sykdom

Mandag:  

Gresskar/gulrot/squash kraft basert suppe ( grønnsaker, kraft, ghee/smør, krydder, salt, gelatin)  med masse digg oppå.

Har du grønnsaker i kjøleskap eller frys, hvitløk/løk, kraft og en skvett kokosmelk, så kan du lage mye digg.

The ideal you, Silje E Vassøy, matglede, mat for sunn kropp, reversere sykdom

Tirsdag:

 Pølse med tomat fra hagen, MCT/ghee aioli, nepe, agurk og to ulike fermenter fra Eimealt.

Pølser med rene ingredienser er skikkelig digg. Les innholdsfortegnelsen og forstå hva du er i ferd med å kjøpe.
Kjøp gjerne økologisk.The ideal you, Silje E Vassøy, matglede, mat for sunn kropp, reversere sykdom

Onsdag:

Søtpotetmos med ghee, hvitløk og salt i, meatza med kraft- tomatsaus, ghee + salt ristede nøtter og MCT og ghee aioli.

Anvendelige og fleksible søtpoteten, den som er på alt som er digg. Kan lett pares opp med noe digg kjøtt/ fisk/fjørkre.
The ideal you, Silje E Vassøy, matglede, mat for sunn kropp, reversere sykdom

Torsdag:

Når kjøleskapet begynner å fylles opp med masse digg rester, da vet vi at det er på tide med en restemiddag. Og det er 1-2 ganger i uka. En restetallerken kan gjerne se slik ut: Fredag:  

Italiensk torsk med basilikumsolje, blomkålmos med masse ghee i, tomat, fersk løk og basilikumssalat, avokadokrem ( avokado, mct olje, salt, sitronsaft og litt koriander) og gulrot staver og feldtsalat til.

The ideal you, Silje E Vassøy, matglede, mat for sunn kropp, reversere sykdom

Lørdag:
Kyllingklubber,  MCT/ghee aioli og ratatouille, curtido surkål fra Eimealt.

Jeg får innimellom helt dille på ratatouille. Denne franske grønnsaks sideretten får virkelig komme til sin magiske rett om du lar den stå å putre lengre enn du tror. Da smelter smakene på tunga i skjønn smaksharmoni.

Søndag: Stor helstekt kylling med Cajunkrydder på, søtpotetmos med ghee i, saltstekt ghee sommerkål, knutekål og brokkoli og hjemmelagede fermenter ( salviekål og solkål). Til dessert Paleo is med nykokt plommekompott..

Uke 2: Kjapt, digg og godt for kroppen

Mandag: Torsk i ovnen med mango saus, stekt brokkoli og blomkålris
Tirsdag: Squashgetti med kjøttboller og tomatsaus fra frysen
Onsdag: Middagsomelett; egg, bacon, løk, pølsebiter, ost om du tåler, serves med brød som du tåler og salat
Torsdag: Rester ✌
Fredag: Glutenfri pizza ( eks bfree bunn), hjemmelaget tomatsaus, skinke og økologisk ost/vegansk ost. Servert med en fyldig grønn salat m/pinjekjerner, appelsinbiter og ett dryss av balsamico eddik.
Lørdag: Gratiner resten av kjøttbollene og tomatsausen, gode oliven, aioli, noen bacondadler og ovnsbakte grønnsaker drysset med god olivenolje, salt og urter. Så kan du dyppe disse også i aiolien.
Søndag: Stekt blomkålris på koreansk ( Bibimbap)

Hva liker du best med å planlegge maten du skal spise?
Eller synes du det er vanskelig?

( Jeg synes planleggingen blir kjekkest når vi gjør etter søndagsfrokosten, lager oss en ny kopp te/kaffe og går inn for å gjør det, både fruen og herren i huset)

Følg meg på Instagram  for inspirasjon til både mat og livet ellers!

<3 Silje

2 Comments on “Hva kan du spise for å bli friskere? 2 ulike ukesmenyer

  1. Wow Silje! Nå ble jeg sulten!
    Vi pleier å planlegge ukesmeny iløpet av helgen, og handler ca 1-2 ganger i uken. Det hjelper oss å spare penger og spise sunt 😀

Leave a Reply

%d bloggers like this: