fbpx

Ordentlig mat og forholdet til mat

Denne delen handler om vårs forhold til ordentlig mat og vårs relasjon til mat og kos.

Flere som jeg/vi møter, prater med, omgås, i familie med synes vi gjør det i overkant.
For vi er så innmari strenge…

98126843

“Må jo få lov å kose seg, eller?”

“Hvorfor får ikke barna kose seg litt da? med is, kjeks og godteri?

Ja er ikke all mat på butikken sunn?

Det er jo lov å selge det her i Norge,  de er jo så strenge på reglene her i dette landet.
Da betyr det jo at alt som er på butikken er bra.

Disse utsagnene har jeg fått hørt og velger å tro på at folk ytrer sin mening i beste ønske, men det er ikke slik vi tenker.

Verdien av ordentlig mat er stor for oss, fordi blant annet så har vond, fæl barne/atopisk eksem er reversert ved hjelp av kostholdsendringer på begge de to eldste.

eksembein

Hva betyr det å prioritere ordentlig mat?

At vi ikke gir barna godteri på tom mage eller frukt for den slags skyld.
Vi tenker på hvorfor stabilt blodsukker er gunstig for små såvel som store.
Og lager ca 95% av all mat fra bunnen.

Vi oppfordrer barna til å ha tykt lag med økologisk smør på brødskiven sin.

Vi serverer kraft til barna og legger tilrette for at de spiser lever innimellom.

Til hvert eneste måltid som det passer, så serverer vi noe fermentert.

Ja men litt kake og pepsi max skader vel ikke?

Og det som vi nok har fått mest reaksjon på, er at vi ønsker at barna er gode og mette på næringstett og ordentlig mat før de eventuelt får noe søtt.
I den økologiske kjøkkenhagen vårs har vi grønnsaker, urter og frukt og bær og sålangt det lar seg er at vi inkluderer og involverer barna i  økologisk dyrking av i hagen vårs.

I maten vi spiser og serverer her hos oss så er det ingen kunstige søtningstoffer ( aspartam ++), da er det mye bedre med naturlig og lavglykemisk søtning i form av kokossukker og stevia. Og minst mulig tilsetningsstoff. Og vi putter kraft oppi all mat, der den passer inn.

Skal vi kose oss?

Kan man ikke kose seg uten at det skal være mat relatert?  For all del så elsker jeg den koselig følelsen ved å samles rundt bordet med gode venner eller familie til ett godt måltid, hjemmelaga med takknemlighet, respekt, kjærlighet og omsorg.

Kos, takknemlighet rundt middagsbord. Forhold til mat. Ordentlig mat

Respekt og kjærlighet!

Både respekt, kjærlighet og omsorg til både ingrediensene men også til deg selv og de andre som spiser dette måltidet sammen med deg.

For det er nettopp dette som utgjør en av grunnpilarene i The Ideal you.

Om å gi kroppen mat som bidrar til mindre sykdom, mindre vondt og mindre inflammasjon.

En mer fornøyd mage, god metthetsfølelse som varer lenge, ingen sulten-sint følelse om neste måltid blir ikke så kjapt som du håpet på. Du har en klar hjerne, yter bedre, du presterer bedre under press.

Du tilfører kroppen alle viktige næringsstoffer som den trenger for å vedlikeholde, samt reparere og lage nye robuste celler. Hormoner kommer i balanse.

Vi har byttet ut smågodt som kos med klemmer, tilstedeværelse, lesing og kanskje en god dose kiling.

Silje E. Vassøy, mor til 3 jenter

En god helse handler vel så mye om det mentale og de gode relasjonene som maten man putter i munnen og ikke minst hvordan man tenker om maten sin og i hvilken sinnstemning man er i når man setter seg til bords.

Andre viktige elementer for oss med tanke på mat er:

– Stabilt blodsukker -> stabilt humør -> lettere å lære for barn på skole og i barnehage
– Ustabilt blodsukker gir stort negativt utslag her hos oss, hvertfall på 3 av 3 barn.
– Vi vektlegger både pro og prebiotika i naturlig form, for at tarmene skal ha det best mulig og være best mulig rustet til de “inntrengerne” som prøver å komme seg.

Minst 70 % av immunforsvaret sitter i magen din, da er det lurt å passe godt på den.

Silje E. Vassøy

Takknemlighet

Det å praktisere takknemlighet og minst mulig stress rundt spisebordet er noe som er helt fantastisk for både felleskapsfølelsen, tilhørighet men også næringsopptak, metthetshormoner ++

Før var middagene her hos oss ofte preget av trøtte/for sultne/sinte/trøtte barn og stemningen var kjip. Nå når jeg tenker tilbake til etter vi innførte takknemlighetsrunden så har det endret seg til utrolig mye bedre.

Å inkludere barna i matlagingen kan også medføre at de føler større eierskap i maten som serveres, spiser mer, nyter mer og får langsiktig ett bedre forhold til mat. Det å lære å lage ordentlig naturlig mat er en verdi som er ufattelig stor, i en tid hvor mange barn tror fisk og kylling kommer fra “butikken”.

Stresset eller tilfreds før du setter deg til bords?

Er du stresset og har knapt tid til å sette deg ned å spise? Du tenker på tusen andre ting mens du bare trykker maten i munnen din? Da påvirker det fordøyelsen din slik at tarmen ikke tar seg tid til å gjør jobben den egentlig kan.

Derimot er du glad, lykkelig, fornøyd eller takknemlig som er den ultimate “god-følelsen” for kroppen, når du setter deg ned for å nyte en god lunsj eller middag, enten i lag med noen eller alene?  Ja da har tarmene også god tid og mulighet til å ta opp det de skal og du vil få ett bedre utbytte av det du spiser.

Ja slik er det vi prioriterer, for dette er viktig for oss.

Også vil jeg avslutte med å si; nyt, nyt maten din, nyt livet ditt, nyt å være akkurat deg og ha en kropp som enten har det veldig bra eller som har gitt beskjed om at den trenger litt eksta omsorg <3

Leave a Reply

%d bloggers like this: