fbpx

Min vei fra misfornøyd og lite overskudd til det motsatte.

Hva jeg vant på å ikke gi opp

Jeg er ingen lege eller medisinsk profesjonell på noen måte, jeg er en dame som ikke gir opp.  Alt det jeg skriver er min erfaring og hva jeg lært. Og dette gjør jeg for at andre og skal ha muligheten til å lære at det er stort sett alltid mulighet for å ha det bedre eller bli helt frisk. Det er fullt mulig å gå fra misfornøyd og lite overskudd til rett og slett det komplett motsatte..

To ganger har jeg klart det, en ganske så stor bragd. Det er så kult å tenke på. At effekten av riktig mat og rett kosttilskudd for å støtte kroppen i å fikse opp, kan gjør at man reverserer en sykdom/lidelse helt. Det er intet mindre enn fantastisk.

Første gang spiste jeg meg frisk fra psoriasis artritt, en samle-diagnose for både leddgikt og eksem. Dette var i 2007-2008. Så ja det er noen år siden.

Men den siste gangen startet forsommeren 2016, da hadde jeg fått så innmari nok. Og som du kanskje vet, når man kommer til det punktet når man virkelig har fått nok, da har det allerede fått pågå for lenge. Men som du også kanskje vet, at ofte må man så langt ned for å virkelig ha det dritt nok til at man gidder å virkelig ta tak.

Jeg var virkelig lei av
  • Av å ikke føle meg som meg selv
  • Av å være slapp
  • Å ha for lite energi
  • Av å bli for fort sint og eksplosjonen sto nærmest ut ørene mine og skammen som etterfulgte.
  • Samt jeg følte at kroppen min var liksom for stor til å være min.
  • Jeg følte meg milesvis i fra det som jeg ville være og når jeg så i speilet så var det dessverre ikke så mye egenkjærlighet tilstede. Og siden maten min var bunnsolid så tenkte jeg at her er det andre ubalanser som må ordnes opp i.  Jeg viste ikke helt hvor eller hvordan jeg skulle ta tak i dette.

Etterpåklokskap

mange år senere ( oppdatert 13/5-20) så har jeg jo skjønt i veldig stor grad hvorfor det gikk så ille som det gikk. Bl.a. at jeg glemte å ta vare på meg selv, mens heller prioriterte alle andre.

Jeg fikk anbefalt en helhetlig tenkende funksjonell doktor av noen jeg kjenner.  Makan, for en lege. Hadde alle hatt en slik lege så da hadde det knapt vært sykdom. Han gikk så grundig til verks, tok for seg hele kroppen. Alle symptomer. Her skulle ingenting forbli usagt. Det ble tatt en drøss med blodprøver. Og disse viste forskjellige “brikker” i “puslespillet meg”.

Resultatene

Resulatene viste blant annet en lever som ikke var helt fornøyd, veldig østrogen dominans, altfor mye folat og for mye kobber. Og muligens noe som heter undermethylering. Methyleringsprosessen er noe som skjer i alle celler såvidt jeg har forstått og når man er undermethylert, så får man ikke tilstrekkelig nok methyl molekyler slik at flere sykluser av signaler får gjort seg ferdig.  

Jeg ble anbefalt å prøve ett kosttilskudd som heter sam-e. For å konkret avgjøre om det er under eller over methylering så må en ta en dyr test (På dette tidspunktet var testen kostbar). Det vil sannsynligvis også være indikatorer på blodprøvene at det kan være undermethylering eller ei. Jeg fikk beskjed om at hvis jeg responderte bra på sam-e så var jeg undermethylert. Methylerings ubalanser er ikke noe offentlig diagnose av noe slag, ei heller østrogendominans.  Og forsåvidt så kan begge arte seg ulikt fra person til person, på tross at de heter undermethylering og østrogendominans og har litt fellestrekk.

methylation

Bilde fra Dr Charles Grant sin blogg: http://cegant.com/functional-medicine/under-methylation-may-seriously-affect-your-health

Her er en link til en video, der Dr. Bill Walsh forklarer veldig kort hva undermethylering er. http://www.mensahmedical.com/common-symptoms-of-undermethylation/  Samt http://www.walshinstitute.org/ er også en side som også har mye informasjon. om dette.

Tiltak

Andre konkrete tiltak var å ta sink tilskudd for å balansere ut for mye kobber i blodet. B6 skulle jeg også ta, C vitamin og  magnesium skulle jeg også øke. Nå skal det nevnes at dette her er ingen oppskrift for alle som tror de kanskje har undermethylering og østrogendominans. Alle`s biokjemi er unik og det som funket på meg, funker nok ikke på alle andre.  Så viktigheten av å få hjelp av kompetente folk kan ikke understrekes nok.

Vanligvis så er det ikke gjort i en håndvending å gå fra misfornøyd og lite overskudd til noe fantastisk mye bedre. Somregel så er symptomsbildene kompliserte og det er virkelig lurt å få hjelp av noen som har erfaring. Har du lyst på hjelp av meg, så kan du lese mer her.

Det jeg vanligvis spiste i forkant av dette legebesøket: Semi lavkarbo, tradisjonsrik mat med masse økologiske grønnsaker, litt frukt, litt surdeigsbrød (med masse økologisk smør på), så langt det lot seg gjør økologisk kjøtt og alltid villfanget fisk. Litt paleo bakst med kokosmel/arrowroot/tapioka og kokossukker innimellom. Men dog ingen store mengder. Og smør + surnete økologiske meieriprodukter ( Melkekefir og rømme)

Pga crp  ( C-reaktivt protein) nivået var  forhøyet og ingen åpenbar kilde til denne inflammasjonen, så er det indikator på at kroppen er litt “betent” for å si det enkelt. Og det er ingen ønskelig situasjon. CRP lages og skilles ut i fra leveren og det stemte med flere andre symptomer at leveren trengte litt støtte på å ordne opp.

Alle vinkler og retninger

Jeg samarbeidet med en veldig kompetent helhetstenkende akupunktør og homeopat og kom meg videre i puslespill leggingen. Jeg fikk foreskrevet noe homeopatisk for østrogendominansen, to forskjellige (en homeopatisk og ett er vanlig kosttilskudd) for å styrke leveren med. Tanken var å hjelpe kroppen med å støtte den fra flest mulige vinkler og retninger.

mat6

Justerer maten litt

Rett og slett legge mest mulig tilrette for kroppen og bedringen:

  • All korn er kuttet ut inntil videre (dette merket jeg på magen at selv om det var surdeig så var det ikke noe kroppen min kunne nyttegjør ordentlig)
  • Passer på å ikke spise for mye frø og nøtter da det gir hos meg økt inflammasjon pga omega6/3 balansen.
  • Jeg drikker kun vann og  økologisk melkekefir, te eller bulletproof kaffe.
  • Spiser moderat mengde protein og mye fett. Kroppen min trives best på ett typisk lchf kosthold.
  • Jeg spiser så mye grønnsaker jeg kan og har i hus og alltid noe fermentert hver dag.

Dog ikke for mye, for all fermentert mat og drikke inneholder histaminer. Og histaminer i kombinasjon med undermethylering er lite ønskelig, fordi:

Methylering

Methylering er en prosess der methylgrupper blir donert til forskjellige “biter” av dnaet, proteiner og andre molekyler for å hjelpe de til optimal funksjon.  Hvis histaminet ikke blir prosessert med riktig tilsvarende mengde med methyl så vil det samles opp histamin i blodet ( i de hvite basofile blod legemene, disse kan gjenspeile om det er inflammasjon i kroppen) også akkumuleres opp i noen hjernens neuroner.

Dette kan igjen forårsake  lave nivåer av to viktige nevrotransmittere; nemlig “feel good” hormonene; Serotonin og dopamin. 

Samtidig så er det viktig å påpeke at det er flere typer av methylerings ubalanser, bl.a. en som er forårsaket av en genmutasjon som har fått navnet MTHFR, og dette er forkortet fra: Methylenetetrahydrofolate Reductase.  Denne linken kan være grei å lese om dette.

Superfornøyd med helse og livet

Tilbake til det egentlig dette innlegget handler om, nå for tiden er jeg  superfornøyd med livet mitt og hvordan jeg har det med meg selv, jeg har masse overskudd. Min selvfølelse har jeg jobbet masse med og er nå sikker i min sak, jeg kan se meg selv i speilet og tenke store flotte kjærlighetsfylte tanker om meg selv og være ordentlig stolt av den jeg er og hva jeg har fullført og gjort i livet mitt til nå.

Kroppslig størrelse og vekt er bare ett biprodukt av hvordan jeg har det og hvordan jeg behandler både kroppen min og sjela mi, med kjærlighet og omsorg.

Jeg har kun en kropp og ett liv, jeg vil ha det best og gjøre det best. Og dette er min vei fra misfornøyd og lite overskudd til det motsatte!

The Ideal you, Silje Vassøy, kulde, helårsbading

Pr 08/2023 så har jeg allerede hjulpet godt over 140 damer med å virkelige oppgradere både helsen, livet og forholdet til seg selv. Les gjerne mer om de andre coachingtjenestene jeg tilbyr her.

Ps. Hvis dette resonnerte med deg og du digget det du leste!
Del det gjerne på facebook, slik at flere av dine nære og kjære kan få nytte av det
eller send det rett til en vennine som trenger å lese akkurat dette.

Bli gjerne med på årets mest nærende og varige kurs for damer som deg, som har ønsker å spille mer på lag med kropp og hormoner! (Hør hva Maria sier om Stress & Syklus kurset i hennes liv)

Kilde:

5 Comments on “Min vei fra misfornøyd og lite overskudd til det motsatte.

  1. Hei:) spennende blogg 🙂 du er heldig som har fått hjelp:)

    Hvilken medisin fikk du fra homeopat for østrogendominansen? Jeg har samme problemet selv..

    • Hei Malin 🙂 Jeg fikk noe som heter progestereronum, smurte meg og med progesteronkrem og støttet opp ellers med vitaminer for god hormonell balanse. har du en homeopat du går fast til?

  2. Hei, jeg er interessert i å prøve Sam-e for noen månader nå men jeg har hørt at den ble ikke lov å sende til Norge fra utlandet og den selges ikke her, ble infoen min utdatert eller fikk du mulighet å kjøpe den fra England?

    • Jeg har bestilt den fra iherb.com og ikke hatt problemer med å få den gjennom, men vet at den er klassifisert som legemiddel og egentlig ikke lov å importere.

  3. Pingback: Hvorfor du skal gidde å gjøre det ukomfortable - Livet skjer for deg

Leave a Reply

Discover more from The Ideal you -Fra kriser og kaos til stabilitet og stødighet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading