Hvorfor gjør vi slik vi gjør? del 1

Why we do what we do? part 1

English version is inbetween, for my readers; is this ok?

Mange som kjenner oss, spør hvorfor gjør vi det så “vanskelig”? Hvorfor vi prioriterer slik vi gjør. Veldig mange spør og hvor får vi energien/overskuddet ifra? ( det kommer i ett annet innlegg på ett senere tidspunkt)

Many of those who are acquainted with us, have asked us why? why do we complicate? why do we prioritize  the way we do? Also many asks us were does our stamina and excess energy from?  ( this will be answered in a different blogpost)

Min oppfatning av det å være Mor eller Far er at man gjør det beste man kan ut ifra sine forutsetninger,  og absolutt alle har ulike forutsetninger. Forutsetningene har base i miljøet du har vokset oppi, men også hvilke verdier som er viktige for deg som Mor eller Far og som person.

My perception of being a parent is that everybody does the best they can after the suppositions that they have. Everybody has their suppositions, that are different from everybody elses. Your suppositions has a basis in the enviroment you grew up in, what values you hold dearest as both a individual and as a parent/caregiver. 

dsc02921

Vi gjør det slik fordi vi vil det beste for våre barn, ( slik som egentlig alle foreldre vil).

We do what we do, because we want whats best for our kids.

Vi inkluderer barna mye med på det vi gjør, enten vi lager middag,vasker badekaret, maler hyller, henger opp klær osv. Barn elsker jo å gjøre “voksenting”, samt de elsker å lære.

We include the kids in alot of the stuff/chores we do,, either it is prepping dinner, wash the bathtub, paint shelfs, putting clothes up for drying. Kids love to do “grownup” stuff, and they do love learning new stuff.

Vi ønsker å tilbringe tid med barna, ekte kvalitetstid der barna blir sett, hørt, får masse kos og kanskje blir kilt med. Dette resulterer ofte i harmoniske glade barn. Men andre ganger så sklir det ut og blir skriking uansett. Barn har like lov å ha en dårlig dag som oss voksne.  SFO er ikke aktuelt for oss, da vårt fokus er familieorientert og vi er nok vekke fra barna i løpet av dagen, så når det er mulighet til å være sammen så er vi det <3

We want to spend time with our kids, real quality time were the kids are both heard and seen, gets alot of snuggles and perhaps a tickling. This often results in happy and content kids, but sometimes the opposite can happen. Kids are equally aloud to have a bad day as every grown up. 

Maten, kanskje det aller viktigste? I vårs hverdag så er ihvertfall det en bautastein.
Vi lager ren og ekte mat med naturlig ingredienser, som legger tilrette for en god dag, stabilt blodsukker, nysgjerrig og god lek og læring. Vi gir få og utvalgte tilskudd.

Food and nutrition, maybe the most important? In our everyday life food and nutrition  is of monumental importance. We prioritize making food from scratch with real ingrediences, which  facilitate for a good day, stable bloodsugar for curious and exploratory playing and learning. We give few but chosen supplements.

Vi har tre barn, snart 7, 5 og 1,5 år. Og på disse snart 7 årene har vi lært masse. Vi startet med Hipp grøt og middags glass til hun eldste, det utviklet seg til bedre ferdiggrøt fra iherb og hjemmelaga middags glass til hun mellomste. og minsta da, hun har ikke fått noen form for babygrøt, hun startet nemlig med å spise eggeplomme og rå lever. Snakk om forskjell. Poenget mitt med dette er at alle “har” en vei å gå om de velger å gå den. Og en så stor endring i tankesett og handlingsmønster tar tid.

The 3 kids we have, are soon 7, 5 and 1,5 years old. And the last almost seven years have taught us alot. We got the several pre-fabricated for the oldest one when she startet weaning. Further on to the one in the middle she got homemade foods, and the youngest one is raised on eggyolks and raw liver ( Wapf). Talk about a mayor difference from the oldest to the youngest.  My point being that everybody has a path to go, if they choose to.
And it is important to take in consideration that big changes takes time.
You know Rome wasn`t build in a day. 

img_20160111_153507

Nå baker mannen surdeigsbakst. Vi koker kraft på det som kan kokes kraft på. Vi prioriterer økologisk mat såfremt økonomien tillater det. Jeg fermenterer masse grønnsaker og alle fem spiser dette daglig. Jeg lager yoghurt og kefir ( og en sjelden gang ost e.l.) av lokal økologisk ferskmelk rett fra bonden.

These days the hubby makes and bakes sourdough spelt breads and buns. We make bone broth on everything suitable. We buy organic when we can and according to our budget. I ferment alot of vegetables and all five of us eats some of this every day. I make milk-kefir and yoghurt of organic milk straight from a farm nearby. 

Vi sørger for og legger til rette for at barna får den søvnen de trenger ( og det merkes fort når det sklir ut) og noen syntes vi er for strenge med akkurat dette. Men for barn som er i mye aktivitet store deler av dagen og skolebarn som skal lære alt mulig og helst huske alt i etterkant så er søvn veldig viktig.

We prioritize and facilitate for the kids to get the sleep they need. And many people have reacted to our strictness, but for our kids sleep is vital to their wellbeing. 

I min familie så er det kanskje ikke de heldigste genene, så jeg har hatt psoriasis artritt og egentlig alle 3 jentene har/hatt atopisk/barneeksem. Mer om hvordan vi spiste oss friske kommer litt senere.

The gene-pool in my familiy is not exactly the best. a whole lot of different autoimune diseases. I have had psoriatic arthritis and actually all 3 girls have had atopic eczema. More on how we ate the illnesses in reverse will be written in another blogpost. 

20140705_080521

Vi tenker helhetlig at ordentlig hjemmelaga mat av skikkelig ingredienser, nok fett (ordentlig mettet fett fra glade økodyr og kokosolje) , veldig lite raffinerte karbohydrater, masse grønnsaker ( gjerne dyrka ute i hagen vårs), vi drikker kraft innimellom, og mye pre og probiotika ( gode bakterier til tarmen og mat til bakteriene i tarmen), samt lite ( i vårs øyne unødvendige) kjemikalier og ett generellt godt liv med gode relasjoner og masse gode klemmer legger godt tilrette for ett godt og solid immunforsvar og nettopp det å ha det skikkelig godt.

Wholesome food made from scratch of real ingrediences, plenty of saturated fat from good sources. Little to nothing refined carbohydrates,  a lot of veggies, preferably organic or our own kitchengarden. With delight we consume  delicious bone broth. We also make sure to eat a lot of pre- and pro biotic containing foods. Also we`ve cut mostpart of the chemical-laden products ( cleaning and cosmetics++) . We emphasize a good life with good relationships, a lot of heartwarming hugs and all of the above facilitate a good immune system. 

Ekte matglede <3<3 De to eldste er her 2 og 4 år og det er skikkelig deilig å spise middag ute 🙂

Real joy about eating a good meal outside in the sunshine a lovely spring day <3

20140419_170708

Vi prøver også å lære dem både egenkjærlighet og nestekjærlighet, samt å  ha strak ryggrad og ikke minst være trygge på hvorfor vi gjør det vi gjør.

We also want to learn the kids self-love and charitable-love,  standing tall and feeling mentally grounded in why we do the stuff we do. 

20140626_162936

Selv om vi er over gjennomsnittet nøye på hva vi spiser ( og egentlig hvorfor) så lider vi overhode ingen nød. Vi storkoser oss med mat som gjør oss bedre og holder oss friske.

Even though we are rather strict conserning what we eat ( and why), we do not suffer, at all. We enjoy all the aspects of food, planning, making it, eating it, growing it. 

 

 

Avslutningsvis av del 1, vil jeg si at dette er overhode ingen form for kritikk til andre som gjør annerledes. Dette er nemlig hvordan vi gjør det her hos oss.

Ending part number one,  I want to point out that this is not a criticsm of any kind, just a list of how we do it.

One Comment Add yours

Leave a Reply