fbpx

Ceviche er kanskje en av de mest magiske rettene som kombinerer alle smakene som du kan smake.

I mange lands deilige og typiske kokkekunst, så er det ett avbalansert smaksbilde mellom de fem smakene; surt, salt, sterkt, søtt og umami. Fantastiske eksempler er jo den thailandske maten, karibiske, gresk. ja den smakfulle og deilige listen er lang. 

Sunn og næringsrik mat trenger overhode ikke å være kjip og kjedelig.

Silje E. Vassøy
Spennende mat er jo en kombinasjon av smak, utseende, tekstur, variasjon.

Her er ett lite utvalg av noen av mine retter. De er alle forskjellige. Men alle har grønnsaker, tilogmed pannekakene med kokos. De er satt sammen av noe som tilfredstiller alle de 5 smakene.

Ceviche

The ideal you, Ceviche

Ceviche stammer fra Latin-Amerika og er nasjonalretten i Peru. Den finnes i utallige varianter og med ulike ingredienser, men dog noen fellestrekk er det. Nettopp fordi det er sitrus marinert fiske/skalldyr rett.

Min versjon er basert på hva min tunge synes smaker best, hvor jeg prefererer surt og sterkt ovenfor søtt.  Det aller viktigste redskapet på kjøkkenet er definitivt tunga/hjernen 🙂

Du MÅ alltid smake deg til! Ceviche kombinerer masse næring, prebiotika ( løk og hvitløk) og andre godsaker, slik at det blir virkelig en smakseksplosjon.

Oppskriften på Silje sin favoritt fiskerett: CEVICHE

Nok til 3 sultne

Jeg begynner med å choppe alt av grønnsaker og frukt før jeg til slutt tar fisk og renser rekene.
Let`s get choppin!

Ingredienser:

1/2 rødløk, finhakket smått
2 store fedd hvitløk, finhakkes småt
ca 1×2,5 cm bit av ingefær, skrellet og finhakkes smått
en liten neve koriander ( Siden jeg var tom i kjøkkenhagen, så måtte jeg kjøpe slik en liten pose på butikken, og det var litt for lite), finhakkes
1/2 stor moden mango, skjæres i ca 1×1 cm biter

( du kan og ha oppi en finhakket paprika og ett par chilli om du har lyst til det)

Saften av 3 store sitroner og 3 lime helles over. Jeg ruller dem alltid kraftig på kjøkkenbenken før jeg deler dem i to, da blir det mye enklere å skvise ut av saften.
Litt salt og stevia/søtt som smakes til.

ca 550 torskefilet som ikke har vært frossen, ta ut eventuelle ben og skjær i ca 1x1cm biter
Ca 300g reker skrelles og eventuelt choppes litt.

Fremgangsmetode:

Etter du har choppet alt, så blander du alt veldig godt og la det stå på kjøkkenbenken 30-60 minutt. Du vil se at det er ferdig når fiskekjøttet ikke lenger er blankt, men hvitt. Da har sitrussaftene “kokt” fiskekjøttet med en prosess som heter denaturering av proteinene. Det vil garantert smake aller best er ferskest mulig fisk/reker og høyest mulig kvalitet på alle ingrediensene.

Lets dig in!

Når passer Ceviche best egentlig?

Denne retten her passer til alle måltid, helst hverfallt 2-3 ganger i måneden. Du kan gjøre den enda mer fancy til fest. Og herlig enkel men utrolig digg til hverdag.

Jeg serverer denne med hjemmelaga surkål med eple og ingefær, guacamole og eventuelt tortilla chips for å “scoope” opp alle godsakene. Jeg kan virkelig anbefale Eimealt sin deilige friske kombucha å nyte på siden av denne slikke deg rundt munnen – matretten.

Guacamolen som passer til (nesten) alt:

2 store avokadoer
2 ss MCT/brain Octane
2 ss sitronsaft
1 stort fedd hvitløk, super småhakket
1 god kvast med koriander, finhakket
ca en liten ts salt

Silje E. Vassøy, coach, sunn og god mat. Ceviche

Stavmikses og nyyytes <3

Om du vil sjekke ut resten av oppskriftene mine, så klikker du her 🙂

Del denne retten med noen du er glad i, da smaker den nok ekstra godt.


PS: Min Mor kan vitne om at denne her er skikkelig god <3

Bare se denne sms`en jeg fikk av hun etter hun hadde fått med seg litt ( tydeligvis for lite) hjem igår kveld.

Leave a Reply

Discover more from The Ideal you -Fra kriser og kaos til stabilitet og stødighet

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading